• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу Міндоходів України від 01.07.2014 р. №365

З 01.04.2014 р. відповідно до п. 5 ст. 1 Закону України від 26.06.97 р. №400/97-ВР «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є юридичні та фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти у безготівковій та/або готівковій формі. Організацію та контроль за сплатою (утриманням) цього збору покладено на НБУ.

Але банки здійснюють купівлю-продаж іноземної валюти як за дорученням своїх клієнтів, так і в межах власних господарських операцій (у т. ч. за власними зовнішньоекономічними договорами та за операціями з купівлі іноземної валюти, що здійснюються на міжбанківському валютному ринку України в межах лімітів відкритої валютної позиції банку). У заяві на купівлю іноземної валюти має бути зазначено, що клієнт доручає банку перерахувати до ПФ суму пенсійного збору в розмірі 0,5% від суми в гривнях, яка витрачена на купівлю іноземної валюти (без урахування комісійної винагороди за цією операцією).

У листі від 04.04.2014 р. №29-113/14630 НБУ вже роз'яснював банкам і фінустановам, що уповноважені банки нараховують, утримують та перераховують пенсійний збір з усіх операцій купівлі безготівкової іноземної валюти, які виконуються як за дорученням клієнтів банку, так і за власними операціями банку.

Але, враховуючи норми пп. 14.1.27, пп. 153.1.4 та пп. «а» пп. 138.10.4 ПКУ, податківці в коментованій УПК доходять цілком логічного висновку:

— у разі купівлі безготівкової інвалюти за дорученням клієнтів банку такі суми не включаються ні до складу доходів, ні до складу витрат під час визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток;

— у разі сплати цього збору за власними операціями сума сплаченого банком пенсійного збору враховується при визначенні оподатковуваного прибутку у складі інших операційних витрат.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру