• Посилання скопійовано

Повернення передоплати неплатнику ПДВ

Ми отримали передоплату від покупця — платника ПДВ за товари. Згодом сторони вирішили, що товар поставлятися не буде, і ми повернули отримані кошти. На момент повернення коштів покупець уже не був платником ПДВ. Як відкоригувати податкові зобов'язання у цьому випадку?

Облік сум ПДВ у разі повернення передоплати регламентовано ст. 192 ПКУ. Так, згідно з п. 192.1 ПКУ при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника й одержувача підлягають відповідному коригуванню. Зверніть увагу: норми п. 192.1 ПКУ встановлюють порядок коригування податку одночасно двома сторонами операції. В абзаці другому п. 192.2 ПКУ йдеться про те, що зменшення ПЗ з ПДВ постачальника у разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, які не були платниками ПДВ на дату такого постачання, дозволяється тільки при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням одержувачу повної грошової компенсації їхньої вартості, у т. ч. при перегляді цін, пов'язаних із гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону чи договору.

Ця норма не стосується наведеного випадку, бо абзац другий п. 192.2 ПКУ встановлює порядок коригування ПЗ постачальника виходячи з податкового статусу одержувача саме на дату постачання, іншими словами, на дату виникнення ПЗ. За умовами запитання одержувач на дату виникнення ПЗ у постачальника був зареєстрований платником ПДВ, але на дату повернення коштів платником ПДВ уже не є, і ця обставина не дає можливості застосовувати ст. 192 ПКУ. Спробуємо знайти інше обґрунтування для зменшення податкових зобов'язань у цій ситуації.

Правові питання договорів купівлі-продажу регулює розділ 54 ЦКУ «Купівля-продаж». Зокрема, право покупця зажадати від постачальника повернення передоплати закріплено у ч. 2 ст. 693 ЦКУ. А також згідно зі статтями 620, 666 ЦКУ, у разі якщо умов договору купівлі-продажу не виконано і фактичне постачання товару не відбулося, покупець має право зажадати передачі передоплаченого товару в розумний термін або відмовитися від виконання договору та зажадати відшкодування шкоди. Якщо покупець відмовляється від договору, а постачальник повертає передоплату без здійснення постачання товару, то фактично має місце анулювання операції, що оподатковується ПДВ,1 — постачання товару, адже постачання не відбулося, передоплату платникові повернули, тобто сторони перебувають у тому становищі, в якому вони були до укладення договору купівлі-продажу. Договірних відносин між ними вже немає.

1 Об'єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання товарів, робіт, послуг на митній території України (п. 185.1 ПКУ).

Нагадаємо, що операції за договорами постачання товарів оподатковуються ПДВ на загальних підставах згідно з п. 185.1 ПКУ, і якщо таку оподатковувану операцію анулювали, то більше немає підстав для нарахування ПЗ з ПДВ, і постачальник має повне право сторнувати їх.

Водночас наголосимо, що покупець, визнавши спочатку ПК з ПДВ на дату здійснення передоплати, повинен був нарахувати податкові зобов'язання за цією операцією згідно з п. 184.7 ПКУ не пізніше дати анулювання його реєстрації платником ПДВ. Отже, маємо баланс між податковим обліком покупця та податковим обліком продавця:

— покупець повинен був нарахувати податкові зобов'язання за цією передоплатою при анулюванні реєстрації його платником ПДВ;

— продавець має право сторнувати свої ПЗ на тій підставі, що оподатковувана операція купівлі-продажу не відбулася і договір розірвано.

При сторнуванні ПЗ з ПДВ продавець виписує розрахунок коригування за формою додатка 2 до податкової накладної «Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної»1. Обидва примірники розрахунку коригування залишаються у продавця без підпису покупця — неплатника ПДВ. При цьому дії продавця не залежать від того, чи виконав покупець вимоги п. 184.7 ПКУ, чи ні. Відповідальність за це несе лише покупець.

1 Форма затверджена наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. №1379.

Такої самої думки (а саме: продавець має право на сторнування ПЗ з ПДВ) дотримується ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська (див. «ДК» №27/2012).

Для того щоб бути впевненим у правильності прийнятого рішення щодо коригування ПЗ з ПДВ у таких випадках, обережні платники ПДВ можуть звернутися до органу Міндоходів за індивідуальними роз'ясненнями згідно зі ст. 52 і 53 ПКУ.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру