• Посилання скопійовано

Коментар

Закон України від 04.07.2013 р. №407-VII

Фінансові казначейські векселі

Відшкодування ПДВ завжди було питанням №1 при кожному уряді нашої країни. А оскільки наш бюджет не дуже розрахований на виплати з нього «живими грішми», уряд всіляко намагається мінімізувати такі виплати. Вже були ПДВ-облігації — тепер черга за фінансовими казначейськими векселями.

Відповідно до нового п. 19 підрозділу 10 розділу XX ПКУ1, весь 2013 рік органи, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, видають платникам податків, які вибрали такий спосіб отримання відшкодування ПДВ, фінансові казначейські векселі. Така видача здійснюється лише на підставі отриманого від відповідного контролюючого органу висновку із зазначенням суми ПДВ, що підлягає відшкодуванню з бюджету. Строк обігу таких векселів — 5 років, дохідність — 5% річних. Зверніть увагу: спосіб отримання відшкодування ПДВ вибирає сам платник податків!

Право Кабміну реструктурувати фактичну бюджетну заборгованість шляхом видачі казначейських векселів визначено у ст. 22 Закону про Держбюджет2, проте ні порядку видачі, обігу, ні механізму їх реалізації цим документом не встановлено. Натомість ці моменти виписані у ПКУ. Так, сума ПДВ, що підлягає відшкодуванню шляхом отримання фінансових казначейських векселів, поділяється на рівні частини, на кожну з яких видається окремий фінансовий казначейський вексель зі строком платежу один, два, три, чотири та п'ять років. Тобто перші 20% суми ПДВ, що підлягає відшкодуванню, СГ побачить не раніше ніж через рік від дати отримання векселя.

1 Зміни внесено Законом України від 04.07.2013 р. №407-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо фінансових векселів» (див. «ДК» №33-34/2013).

2 Закон України від 06.12.2012 р. №5515-VI «Про Державний бюджет України на 2013 рік».

По-перше, практика свідчить, що державні цінні папери не користуються популярністю у бізнесу. Певна річ, знайдеться небагато охочих отримати замість живих грошей — 5 векселів із розстроченням оплати на 5 років. Законом передбачено можливість отримати відшкодування ПДВ і грошима. Але не треба бути бозна-яким аналітиком, щоб дійти висновку, що запровадження фінансових казначейських векселів позбавить більшість підприємств такого вибору: більшості доведеться погодитися на 5 фінансових векселів. Грошова ж форма відшкодування ПДВ залишиться лише для окремих підприємств «за списком».

По-друге, отримані на суму бюджетного відшкодування векселі можна буде використати в рахунок оплати будь-якого узгодженого зобов'язання перед бюджетом. Це може бути як сума ПЗ, так і сума штрафу чи пені. Але звертаємо увагу: використати можна лише той вексель, строк оплати якого вже настав. Ті векселі, які ще не підлягають оплаті (строк за якими ще не настав), у зарахування інших заборгованостей перед бюджетом використані бути не можуть. Це слід враховувати, плануючи рух коштів на підприємстві.

По-третє, виплата доходу за фінансовими казначейськими векселями відбувається в момент їх пред'явлення до сплати органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів. Але дату подання векселя до оплати може бути перенесено на пізнішу дату ніж та, яку визначено у такому векселі, проте тільки в межах календарного року, на який припадає дата сплати за векселем.

По-четверте, такі державні цінні папери можна буде продавати з дисконтом на вторинному ринку. Ті СГ, які не бажають чекати 5 років, а потребують коштів вже тепер, муситимуть продавати фінансові векселі із чималим дисконтом, втрачаючи частину грошей за рахунок скорочення часу оплати такого векселя. Крім того, на формування ринку таких ЦП та адекватного рівня дисконту знадобиться деякий час.

Для практичної реалізації роботи бізнесу та держави за фінансовими казначейськими векселями не вистачає тільки порядку їх видачі, обігу, обліку та сплати за ними. Що ж… тепер слово за Кабміном.

Ольга САМСОНЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру