• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Міністерства доходів і зборів України від 29.04.2013 р. №2397/5/99-99-18-05-16

Питання, яке розглядає Міндоходів у коментованому листі, неодноразово спричинювало дискусії серед підприємців — платників ЄП. А проблема виникала стосовно застосування платіжних терміналів при розрахунках суб'єктами господарювання, які не використовують РРО.

Нині держава послідовно проводить політику поширення безготівкових розрахунків. Тому, відповідно до п. 14.19 ст. 14 Закону про платіжні системи1, суб'єкти господарювання (далі — СГ) зобов'язані забезпечувати можливість здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) із застосуванням платіжних карток. Під час розрахунків споживач має право на вільне використання електронних платіжних засобів (ч. 2 ст. 17 Закону про захист прав споживачів2).

За обмеження або відмову в реалізації такого права споживачів, згідно з п. 12 ч. 1 ст. 23 Закону про захист прав споживачів, до СГ застосовується санкція у розмірі 500 н. м. д. г. (8500 грн). Крім того, відповідно до ст. 163-15 КпАП, за недотримання вимоги щодо забезпечення можливості розрахунків платіжною карткою на фізичну особу — підприємця, посадових осіб юридичної особи накладається штраф у розмірі від 100 до 200 н. м. д. г. (від 1700 до 3400 грн), за повторне порушення протягом року — штраф від 500 до 1000 н. м. д. г. (8500 до 17000 грн).

Отже, виходячи з наведених значних розмірів штрафних санкцій, цілком логічно, що підприємців цікавило питання, чи необхідно їм також встановлювати платіжні термінали для розрахунків покупців платіжними картками.

Проте з норм зазначених вище законів не зрозуміло, хто саме повинен встановлювати платіжні термінали. Крім того, в ЄБПЗ ще кілька місяців тому було роз'яснення податківців, в якому вони наголошували: «Законом про платіжні системи не передбачено звільнення окремих СГ від обов'язкового приймання електронних платіжних засобів, а отже, приймати електронні платіжні засоби зобов'язані всі СГ».

Відповідно до Закону про платіжні системи, вимоги до СГ щодо приймання платіжних карток в оплату за продані ними товари (надані послуги) визначає КМУ. Такі вимоги вже давно прописано у Постанові №8783. Пунктом 1 цієї постанови вимогу щодо обов'язкового приймання спеціальних платіжних засобів для здійснення розрахунків у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг установлено тільки для тих СГ, що зобов'язані використовувати РРО відповідно до Закону про РРО4. Згідно з п. 6 ст. 9 Закону про РРО, при проведенні розрахунків підприємці на ЄП мають право не застосовувати РРО. Аналогічне звільнення передбачено п. 296.10 ПКУ.

1 Закон України від 05.04.2001 р. №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

2 Закон України від 12.05.91 р. №1023-XII «Про захист прав споживачів».

3 Постанова КМУ від 29.09.2010 р. №878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів».

4 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Висновок, який зробило Міндоходів у коментованому листі, безумовно, втішить підприємців — платників ЄП. Адже з листа випливає, що таким СГ не загрожують зазначені вище штрафні санкції. До речі, аналогічна позиція викладена у листі Мінекономіки від 07.05.2013 р. №3502-06/16081-12.

СГ, зокрема підприємці на ЄП, за власним бажанням можуть забезпечити використання платіжних терміналів. Як було зазначено вище, вимога щодо встановлення терміналів відповідно до Постанови №878 (за передбаченими у документі винятками) поширюється тільки на СГ, які використовують РРО. Виникає запитання: якщо, наприклад, платник ЄП — фізособа за власним бажанням планує встановити термінал для здійснення покупцями розрахунків платіжними картками, то чи зобов'язаний він застосовувати РРО?

Згідно з п. 6 ст. 9 Закону про РРО, фізичні особи — підприємці, які сплачують єдиний податок, РРО не застосовують. Але відповідно до п. 15 ст. 3 згаданого закону: «Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані: <...> надавати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, <...>». Тому якщо за власним рішенням ФОП проводитиме розрахунки через термінал, то сліп або квитанція платіжного термінала свідчитимуть про здійснення розрахунків платіжною карткою, а ось документом, що засвідчує придбання товару (проведення розрахункової операції), буде, наприклад, товарний чек (додатково див. «ДК» №16/2013). Як наслідок, підприємець на ЄП має право застосовувати під час розрахунків платіжний термінал, при цьому він не зобов'язаний застосовувати РРО.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру