• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ПФУ від 27.06.2013 р. №16652/03-20

Сума декретних у звіті до ПФУ

З 01.07.2013 р. набрали чинності зміни, внесені Законом №231. Одна з найважливіших змін — включення допомоги по вагітності та пологах до бази нарахування ЄСВ. Як наслідок, період відпустки по вагітності та пологах з 01.07.2013 р. включається до страхового стажу застрахованих осіб. Про все це та багато іншого розповів ПФУ в листі від 27.06.2013 р. №16652/03-20 (див. «ДК» №30/2013).

Порядок оподаткування допомоги по вагітності та пологах

Нагадаємо, що допомога по вагітності та пологах — це форма матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Умови надання цієї допомоги встановлено ст. 38 Закону №2240. Надається допомога згідно зі ст. 39 Закону №2240 у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу), обчисленої відповідно до Порядку №1266.

Як і раніше, згідно з пп. 165.1.1 ПКУ, сума допомоги по вагітності та пологах не оподатковується ПДФО. Та з 01.07.2013 р. вона обкладається ЄСВ. При цьому працедавці, які виплачують допомогу, повинні сплачувати ЄСВ у розмірі 33,2% від суми допомоги (другий абзац ч. 6 ст. 8 Закону про ЄСВ). А працівниці, які її отримують, мають сплачувати ЄСВ у розмірі 2% (ч. 12 ст. 8 Закону про ЄСВ). Але для працедавців працівниць-інвалідів установлено інші ставки ЄСВ (частини 13, 14 статті 8 Закону про ЄСВ):

— для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, у яких кількість інвалідів становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як 25% суми витрат на оплату праці, ставка ЄСВ становить 5,3% від суми допомоги;

— для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, у яких кількість інвалідів становить не менш як 50% загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менш як:

а) 25% суми витрат на оплату праці — ставка ЄСВ становить 5,5% суми допомоги;

б) для решти підприємств, установ і організацій, в яких працюють інваліди, ставка ЄСВ встановлюється у розмірі 8,41% суми допомоги.

Порядок сплати ЄСВ із допомоги

Обчислення та нарахування ЄСВ здійснюються на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) допомоги по вагітності та пологах. Нагадаємо, що, згідно зі ст. 52 Закону №2240, документи для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження. Отже, не пізніше ніж через 10 днів після подання працівницею заяви на допомогу та листка непрацездатності має бути оформлено протокол про її призначення. На його основі має бути розрахована та нарахована сума допомоги, а отже, нарахована й утримана сума ЄСВ з неї. Однак, оскільки допомога надаватиметься працівниці за рахунок коштів ФСС з ТВП, треба буде подати заяву-розрахунок до Фонду та дочекатися надходження фінансування на спецрахунок підприємства. Тільки після цього можна буде за рахунок коштів, що надійшли, сплатити ЄСВ, що утримується із суми допомоги по вагітності та пологах. Щодо суми ЄСВ, яка нараховується на суму допомоги, то для неї діють загальні строки сплати, які встановлені ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ (або під час виплати, або не пізніше 20-го, а для гірничих підприємств — 28-го числа наступного після нарахування місяця тощо).

Як бути з перехідними виплатами?

Багатьох бухгалтерів цікавить, чи обкладаються ЄСВ суми допомоги, нараховані до 01.07.2013 р., але виплачені після, коли надійшло фінансування від ФСС з ТВП. ПФУ навіть у коментованому листі ще не дав відповіді на це запитання. А воно не таке вже й просте, як може здатися на перший погляд. I головне в ньому, на погляд автора, не те, коли нараховувалася допомога, а те, за який період вона призначалася.

При нарахуванні та утриманні ЄСВ суму допомоги буде розбито на кілька сум залежно від місяців, за які вона надається, як це відбувається з лікарняними. Але між цими виплатами є істотна відмінність: лікарняні нараховуються після спливу оплачуваних днів (після того, як працівник принесе належним чином оформлений листок непрацездатності), а допомога по вагітності і пологах нараховується завчасно, адже лікарняний листок видається на початку відпустки. При цьому у звіті про ЄСВ усі ці суми показуються окремо за кожен місяць, але звичайні лікарняні — за минулі місяці, а допомога по вагітності та пологах — за майбутні. Тому можна зробити висновок, що не можна примусити платників ЄСВ змінювати показники звітності за минулі місяці, у яких вони вже відобразили відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. Якщо застосувати такий підхід, постраждає чимало працедавців, які вже виплатили допомогу по вагітності та пологах, призначену до 01.07.2013 р., щодо відпусток, частина яких припадає на період після 01.07.2013 р. Адже коли працедавці виплачували допомогу, Закон №231 ще не діяв! Тому, скоріш за все, ПФУ вимагатиме застосовувати ЄСВ до сум допомоги, призначених (нарахованих) працедавцями після 01.07.2013 р.

Відображення у звіті до ПФУ (додатку 4)

У коментованому листі ПФУ згадує про заплановані зміни до підзаконних нормативних актів, які стосуються порядку нарахування, утримання та сплати ЄСВ, а також порядку звітування про суми доходів та ЄСВ. Проекти таких постанов розміщено на веб-сайті ПФУ. Розгляньмо коротко, які зміни планується внести ними до звіту, який подають до ПФУ роботодавці (з тим, щоб докладно розглянути їх уже після оприлюднення та набрання чинності). Так, у звіті до ПФУ (додаток 4)1 передбачається:

— у таблиці 1 ввести додаткові рядки 1.5, 2.4 (значення якого визначатиметься із суми рядків 2.4.1 — 2.4.4), 3.4 (значення якого визначатиметься із суми рядків 3.4.1 — 3.4.4), 4.4, в яких відображатиметься сума допомоги по вагітності та пологах або сума ЄСВ, обрахована з цієї допомоги. Звісно, що сума допомоги зазначатиметься і в загальних підсумках доходів, із яких обраховується ЄСВ, а сума ЄСВ, обчислена із суми допомоги, зазначатиметься у рядках, в яких відображено загальну суму ЄСВ;

1 Форму звіту затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. №22-2.

— у таблиці 5 додатково зазначати період перебування працівників у відпустці для догляду за дитиною до 3-х років;

— у таблиці 6 відображати суму допомоги по вагітності та пологах окремим рядком за кожен місяць, за який вона виплачується;

— відображати нові категорії застрахованих осіб (коди категорій застрахованих осіб 41 — 44) для працівниць, які отримують допомогу по вагітності та пологах. Наявність чотирьох нових категорій спричинена чотирма розмірами ставок ЄСВ, які встановлені Законом про ЄСВ (про що ми писали вище).

Нормативна база

  • Закон №231 — Закон України від 14.05.2013 р. №231-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії».
  • Закон №2240 — Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Порядок №1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. №1266.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру