• Посилання скопійовано

Коментар

Лист Міндоходів від 14.05.2013 р. №1129/С/99-99-17-02-01-14

Право фізосіб на податкову знижку встановлено ст. 166 ПКУ. Як нагадує Міндоходів у коментованому листі, відповідно до пп. 166.1.1 ПКУ платник податку має право на податкову знижку за підсумками звітного податкового року1. До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати. Перелік таких витрат затверджено п. 166.3 ПКУ. Одним з видів таких витрат є витрати на оплату вартості отримання середньої професійної чи вищої освіти або такої фізособи, або членів її сім'ї першого ступеня споріднення (чоловіка, дружини, батьків, дітей, у тому числі і прийомних — пп. 14.1.263 ПКУ), які не отримують заробітної плати (пп. 166.3.3 ПКУ).

1 Про порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи для реалізації права на податкову знижку див. «ДК» №17-18/2013.

Виходячи з цієї норми визначається право фізособи на податкову знижку. У листі наведено приклад реалізації цього права студентом і його батьками. Хто з них має право на податкову знижку в сумі вартості (частини вартості) освіти? Право на податкову знижку має:

студент, якщо він отримує заробітну плату (тобто має суму доходу, що дозволяє використовувати податкову знижку) і самостійно оплачує своє навчання. До моменту працевлаштування студента або після його звільнення з роботи (наприклад, якщо студент влаштувався на роботу або звільнився з роботи у середині року) право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той із батьків, який фактично здійснював оплату навчання;

той з батьків студента, хто отримує заробітну плату і платить за його навчання, якщо студент ніде не працює.

Сума таких витрат включається до складу податкової знижки в обмеженому розмірі: не більше за суму, зазначену в абзаці першому пп. 169.4.1 ПКУ, за кожен повний або неповний місяць навчання у звітному році, за який фізособа хоче скористатися податковою знижкою. Для 2012 р. така сума становила 1500,00 грн, а в 2013 р. до складу податкової знижки потрапляє 1610,00 грн з розрахунку на місяць. При цьому беруться до уваги тільки витрати, понесені в тому звітному році, за який фізособа хоче скористатися податковою знижкою. Якщо до кінця року, наступного за звітним, фізособа не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (пп.166.4.3 ПКУ).

Наприклад, якщо фізособа сплатила за навчання у ВНЗ за 2012 р. у 2012 р. 15000,00 грн (за 6 місяців навчання), то до податкової знижки потраплять тільки 1500,00 х 6 = 9000,00 грн.

А якщо фізособа сплатила за навчання у ВНЗ за 2012 р. авансом у 2011 р., то, незалежно від суми витрат, до податкової знижки вони не потрапляють, оскільки кошти сплачено не за звітний рік, а наперед.

Зверніть увагу: пп. 166.3.3 ПКУ не обмежує кількість навчальних закладів, для оплати навчання в яких можна скористатися податковою знижкою, і кількість тих, хто навчається. Тому, наприклад, якщо один з батьків оплачує навчання двох дітей, він має право скористатися податковою знижкою з витрат на оплату навчання обох дітей (з урахуванням обмежень, зазначених вище). Фізособа — платник ПДФО має право включити до складу податкової знижки суму витрат на оплату навчання за себе і за членів своєї сім'ї першого ступеня споріднення. Тому, наприклад, чоловік, який оплачує навчання у ВНЗ за себе і свою дружину, яка не отримує заробітної плати, має право на податкову знижку із загальної суми таких витрат (з урахуванням інших обмежень, установлених пп. 166.3.3 ПКУ).

Понесені витрати, як зазначає Міндоходів у коментованому листі, мають бути підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, які ідентифікують продавця послуг (навчання в освітній установі) та їх покупця (одержувача), тобто особи, яка має право скористатися податковою знижкою. У цих документах обов'язково мають бути відображені вартість таких послуг і період їх надання (тобто за який період навчання була проведена оплата) (відповідно до пп. 166.2.1 ПКУ).

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру