• Посилання скопійовано

Продаж законсервованого ОЗ можливий

Підприємство законсервувало будівлю та обладнання літнього кафе, яке не використовується в зимовий період. Зараз ми отримали пропозицію про продаж цієї будівлі з усім устаткуванням.
Чи можемо ми продавати будівлю в законсервованому вигляді, не проводячи її розконсервації?

Згідно з п. 9 Положення №11831, використання законсервованих основних засобів заборонене тим підприємствам, для яких норми Положення обов'язкові до виконання. Решті ж підприємств ми все-таки не рекомендуємо порушувати цю заборону, оскільки законсервовані основні засоби не перебувають у стані готовності до експлуатації. Здоровий глузд підказує, що використання таких об'єктів може призвести до їх псування, поломки або навіть до нещасного випадку. У будь-якому разі слід дотримуватися вимог техніки безпеки, передбачених правилами експлуатації кожного окремого об'єкта ОЗ, у тому числі і в період його консервації.

1 Положення про порядок консервації основних виробничих фондів підприємств, затверджене постановою КМУ від 28.10.97 р. №1183.

Якщо виникає необхідність дострокової розконсервації об'єктів або їх передачі іншому суб'єктові господарської діяльності, то це робиться на підставі документів, перелічених у тому ж п. 9 Положень №1183. Зокрема, більшість підприємств можуть це робити на підставі прийнятого ними рішення, яке оформляється так само, як і рішення про консервацію об'єктів основних засобів: наказом керівника, рішенням загальних зборів тощо. На думку автора, у разі якщо підприємство прийняло рішення продати (або передати безоплатно до статутного капіталу іншої особи тощо) законсервовані об'єкти основних засобів, проводити їх розконсервацію не обов'язково. Принаймні про це немає згадки в Положенні №1183. Тому є підстави вважати, що продавати або відчужувати в будь-який інший спосіб об'єкти основних засобів можна і в законсервованому вигляді, аби це влаштовувало сторони операції.

Юлія ЄГОРОВА, фахівець з податкового і бухгалтерського обліку

До змісту номеру