• Посилання скопійовано

Щодо порядку проведення перевірки дотримання вимог законодавства з питань праці (витяг)

Лист Державної інспекції України з питань праці від 16.10.2012 р. №4014/21/01/01-12

Щодо порядку проведення перевірки дотримання вимог законодавства з питань праці (витяг)

Суттєво. Якщо в акті перевірки зазначено хоча б один факт порушення законодавства з питань праці, інспектор зобов'язаний внести припис про усунення виявлених порушень.

! Працедавцям

<...>

1. Які документи може вимагати інспектор для перевірки? Просимо навести орієнтовний перелік.

Iнспектор при проведенні перевірки має право вимагати документи, що підтверджують факти дотримання або порушення вимог законодавства з питань праці (трудові книжки працівників, особисті картки, книга обліку руху трудових книжок, заяви працівників про приймання, переведення, звільнення тощо, накази про приймання, переведення, переміщення, звільнення, усунення від роботи працівників, надання відпусток, встановлення їм доплат, премій, надбавок, суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, утримання коштів із заробітної плати, штатні розписи (розцінки), попередження працівників про скорочення штату або кількості працівників, зміну істотних умов праці, табелі обліку робочого часу, відомості нарахування заробітної плати, документи, що підтверджують факт виплати заробітної плати, інші документи, що містять необхідну для перевірки інформацію), а також документи, що визначають статус працедавця (статут, положення), повноваження керівника суб'єкта господарювання (контракт, наказ або розпорядження про призначення на посаду), що встановлюють трудовий розпорядок та умови праці (правила внутрішнього трудового розпорядку, колективний договір, положення про оплату праці, графіки відпусток). Перелік документів, необхідних для проведення перевірки, а також необхідність надання пояснень посадовими особами суб'єкта господарювання визначаються інспектором самостійно залежно від питань, що підлягають вивченню.

3. У яких випадках інспектор виносить припис про усунення порушення законодавства про працю і загальнообов'язкове державне соціальне страхування?

Наказом Міністерства соціальної політики України від 02.07.2012 р. №390 (зареєстрованим у Мін'юсті 30.07.2012 р. за №1291/21603) затверджено Порядок проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці і її територіальних органів (далі — Порядок). Пунктом 7 Порядку передбачено, що у разі виявлення порушень законодавства про працю і загальнообов'язкове державне соціальне страхування вносяться приписи про усунення виявлених порушень, вживаються заходи з притягання до відповідальності винних осіб згідно з вимогами чинного законодавства.

Таким чином, якщо в акті перевірки зазначено хоча б один факт порушення законодавства з питань праці, інспектор зобов'язаний внести припис про усунення виявлених порушень.

Заступник директора департаменту контролю за дотриманням законодавства
про працю і зайнятість — начальник відділу з питань дотримання законодавства про працю Є. КОНОВАЛОВА

До змісту номеру