• Посилання скопійовано

Дозволений «єдиноподатникам» обсяг доходу не зменшується, якщо перший рік діяльності — неповний

Дозволений «єдиноподатникам» обсяг доходу не зменшується, якщо перший рік діяльності — неповний

Фізособа зареєструвалася як суб'єкт підприємницької діяльності з 01.07.2012 р., обравши спрощену систему оподаткування (2 група ЄП). Який допустимий обсяг доходу для такого підприємця до кінця року: 500 тис. грн чи 1 млн грн?

Одразу зазначимо, що підприємець — платник єдиного податку 2 групи, зареєстрований з 01.07.2012 р., має право одержати з моменту реєстрації до 31.12.2012 р. 1 млн грн доходу.

Пояснимо відповідь, грунтуючись на нормах податкового законодавства. Так, згідно з п. 291.4 ПКУ, до 2 групи платників єдиного податку належать фізичні особи — СПД, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у т. ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови що вони протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

1) не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

2) обсяг доходу не перевищує 1000000 гривень.

Отже, маємо пряму норму про можливість перебування підприємця у другій групі платників ЄП, зокрема, при дотриманні протягом календарного року обсягу доходу у розмірі 1000000 грн. Зверніть увагу на словосполучення: «протягом календарного року».

ПКУ не містить жодних вимог щодо розбивання дозволеного граничного обсягу доходу (1000000 грн) на місяці календарного року чи прив'язок доходу до дати реєстрації платником ЄП. Календарний рік — це, по суті, рік за календарем, який розпочинається 01.01.2012 р. та закінчується 31.12.2012 р. Те, що підприємець розпочав сплату єдиного податку посеред календарного року, не означає, що календарний рік для такого підприємця став іншим.

Вимоги щодо дотримання граничного обсягу доходу протягом календарного року встановлено і для інших груп платників ЄП, щоправда, цей обсяг для різних груп є різним.

Мар'яна КОНДЗЕЛКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру