• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 08.06.2012 р. №16100/7/15-3417-08

Цікаве питання розглянув головний податковий орган у коментованому листі. Щоправда, це відповідь на запит конкретного СГ. Запитання таке: скільки часу має платник ПДВ, який застосовує касовий метод обліку ПДВ, при погашенні кредиторської заборгованості за придбані товари/послуги на включення до податкового кредиту сум ПДВ на підставі податкових накладних, що були отримані ним при придбанні товарів/послуг у минулі роки?

Запитання справді цікаве: адже всім відомо, що ще з 01.01.2011 р. (дати початку дії ПКУ) право платника ПДВ на ПК за податковими накладними фактично скоротилося з 1095 днів до 365 днів з дати виписування (відповідно до абзацу третього п. 198.6 ПКУ). Але платники ПДВ, які використовують касовий метод, визначення якого наводиться у пп. 14.1.266 ПКУ і яке нагадується у коментованому листі, право на ПК з ПДВ мають протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка, звичайно, за умови наявності ПН відповідно до п. 198.6 ПКУ.

Для початку нагадаємо, що користуватися касовим методом може досить обмежене коло платників ПДВ, а саме:

1) відповідно до п. 187.10 ПКУ: «... які постачають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), у тому числі надають послуги з його транспортування та постачання, надають послуги з водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості»;

2) відповідно до абз. 4 п. 187.1 ПКУ — суб'єкти підприємницької діяльності, які мають справу з операціями з виконання підрядних будівельних робіт.

У таких платників ПДВ право на ПЗ з ПДВ і на ПК з ПДВ виникає не за першою подією, як у всіх звичайних платників, а за датою надходження коштів на рахунок або їх списання з рахунка платника (або зарахування іншої компенсації). Тобто у випадку ПК з ПДВ механізм роботи з отриманими податковими накладними такий: отримали ПН за фактом отримання товарів (робіт/послуг), але оскільки з постачальником ще не розрахувалися, то суму ПДВ відобразили у дебет 644 з кредитом обліку розрахунків з постачальником (кредит 631, 685 тощо). А вже коли буде оплата заборгованості, тобто сформується дебет 631 (685), тоді платник ПДВ має право і на податковий кредит за сумою ПДВ, яка у нього обліковується у дебеті 644. Тепер уже можна зробити проведення Д-т 641 з кредитом 644 і відобразити отриману ПН у розділі II реєстру виданих та отриманих ПН. А оскільки розрахунки з постачальниками можна проводити і після року і пізніше, то у платників ПДВ — «касовиків» виникало слушне запитання: чи є ще право на ПК за такими ПН, за якими минуло понад 365 днів з дати їх складання?

Коментований лист якраз і дає відповідь на це запитання — відповідь позитивну, яка звучить так: «...При погашенні кредиторської заборгованості за придбані товари/послуги шляхом проведення розрахунків з постачальниками має право протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка такого платника ПДВ віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ за податковими накладними, що були отримані ним при придбанні товарів/послуг у минулих роках, за умови що з дати виписування таких накладних не минуло більше 1095 днів».

Як бачимо, у разі застосування касового методу, за умови проведення розрахунків із постачальниками, право на ПК з ПДВ на підставі ПН є протягом 60 к. д. з дати проведення розрахунків, але при умові, що ПН не «старша» 1095 з дати її складання.

Щоправда, це лише лист — було б краще, якби така думка була підтверджена в узагальнюючій податковій консультації. А наразі можна порадити платникам ПДВ, які використовують касовий метод, звернутися до контролюючих органів щодо надання індивідуальної консультації з цього питання. Отримавши позитивну відповідь, платник на всі сто відсотків буде впевнений, що ця відповідь стосується саме його і він може нею користуватися (п. 53.1 ПКУ).

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру