• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДМСУ від 03.10.2012 р. №20/1-11/011078-ЕП

Коментованим листом ДМСУ нагадує начальникам митниць, що до МКУ з 1 грудня поточного року будуть внесені зміни відповідно до Закону №52881. Тож нагадаємо про ці зміни і ми.

1 Закон України від 18.09.2012 р. №5288-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань удосконалення діяльності прокуратури» — Закон набирає чинності з 1 грудня 2012 року, крім пунктів 3 та 7 розділу I цього Закону.

Але спочатку — коротко про загальні положення щодо порушень митних правил та відповідальності за них, які передбачені главою 67 МКУ. Порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, відповідальність за яке настає у разі, якщо це правопорушення не тягне за собою кримінальну відповідальність. Відповідно до ч. 1 ст. 461 МКУ за порушення митних правил можуть бути накладені такі адміністративні стягнення:

1) попередження;

2) штраф;

3) конфіскація товарів, транспортних засобів.

Відповідно до ст. 522 МКУ справи про порушення митних правил можуть розглядатися або митними органами (у випадку порушень, передбачених ст. 468 — 470, 474, 475, 477 — 481, 485 МКУ), або місцевими судами (суддями) (у випадку порушень, передбачених ст. 471 — 473, 476, 482 — 484 МКУ, а також усі справи про порушення митних правил, вчинені особами, які не досягли 18-річного віку).

У першому випадку — коли справи розглядаються митними органами — адміністративне стягнення за порушення митних правил може бути накладено не пізніше ніж через шість місяців з дня вчинення правопорушення. Якщо розглядаються справи про триваючі порушення митних правил, то адміністративне стягнення накладають не пізніше ніж через шість місяців з дня виявлення цих правопорушень. Так буде з 1 грудня поточного року, а до цієї дати діє строк два місяці. У разі розгляду справ про порушення митних правил судами (суддями) адміністративне стягнення можна застосувати у такий самий термін. До змін термін притягнення до відповідальності був три місяці з дня вчинення правопорушення (або три місяці з дня виявлення цих правопорушень у разі розгляду судами (суддями) справ про триваючі порушення митних правил).

Найбільше змінився термін накладення адміністративних стягнень у разі закриття кримінального провадження, передбачений ч. 3 ст. 467 МКУ (щоправда, раніше ця норма застосовувалася й у разі відмови у порушенні кримінальної справи). Так от, за наявності у діях правопорушника ознак порушення митних правил і в разі закриття кримінального провадження адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше ніж через три місяці з дня прийняття рішення про закриття кримінального провадження, але не пізніше ніж через два роки з дня вчинення правопорушення. До змін термін був — не пізніше ніж через місяць з дня прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи або про її закриття.

Решта змін, внесених Законом №5288, пов'язані з оскарженням прокурором постанов суду (судді) та митниці у справах про порушення митних правил і стосуються глави 72 МКУ. Такі зміни можна вважати технічними.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру