• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 03.10.2012 р. №4975/0/71-12/15-1217

Нове в адмініструванні податку на прибуток

Головний податковий орган у листі від 03.10.2012 р. №4975/0/71-12/15-1217 (див. «ДК» №45/2012) нагадує, що з 1 січня наступного року докорінно змінюється підхід до декларування та сплати податку на прибуток. Розглянемо, якою буде роль органів ДПС у цьому процесі.

Коментований лист головного податкового органу нагадує, що з 1 січня 2013 року докорінно змінюється підхід до декларування та сплати платниками податку на прибуток своїх податкових зобов'язань. Зміни до ПКУ в частині податку на прибуток внесено Законом №50831 — ми докладно писали про них на сторінках нашого тижневика («ДК» №36/2012). Податківці в листі фактично нагадують ці нововведення, які внесені до п. 57.1 ПКУ і в основному стосуються сплати авансових внесків з податку на прибуток. На чому наголошує ДПСУ, то це на тому, що платники податку на прибуток самостійно визначатимуть авансовий внесок з податку на прибуток, що підлягатиме сплаті до бюджету щомісяця. Відповідно такі зміни у ПКУ потребують внесення змін і до форми декларації з прибутку. Як зазначають у коментованому листі податківці, вже «...підготовлено зміни до відповідних форм податкових декларацій з податку на прибуток, які на теперішній час проходять процес погодження з відповідними міністерствами та відомствами у порядку, визначеному законодавством». Зрозуміло, що при поданні декларації з прибутку за звітний 2012 рік платники мають уже задекларувати авансові внески — подати розрахунок щомісячних авансових внесків. Звичайно, за умови, що такі матимуть місце.

1 Закон України від 05.07.2012 р. №5083-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні».

Але відповідно до п. 2 підрозділу 4 розділу XX ПКУ платники податку на прибуток підприємств сплачують у січні — лютому 2013 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев'ять місяців 2012 року, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Про це ДПСУ також нагадує у коментованому листі і звертає увагу своїх органів на місцях, що вони повинні «...вжити всіх заходів щодо недопущення зниження нарахування податку на прибуток у III кварталі 2012 року проти II кварталу 2012 року». Цікаво тільки, як ці «всі заходи» мають виглядати на практиці? Адже такі заходи, певно, мають вживатися до граничного терміну подання декларації з податку на прибуток за 9 місяців поточного року. Можливо, зателефонувавши тим платникам податку на прибуток, які не виконують зазначених норм? Залишається незрозумілим і те, які рядки повинні для цього аналізувати податківці — рядок 14 декларації з прибутку, де відображається податок на прибуток наростаючим підсумком, чи рядок 16, де зазначається податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу. Видається дивним, чому мав би аналізуватися рядок 16: адже не вміст цього рядка буде базою для нарахування авансових внесків у січні — лютому 2013 року, а число з рядка 14 декларації з прибутку. Для прикладу: за півріччя 2012 р. рядок 14 — 150 тис. грн, рядок 15 — 100 тис. грн, а рядок 16, відповідно, 50 тис. грн. У декларації за дев'ять місяців: рядок 14 — 170 тис. грн; рядок 15 — 150 тис. грн, а рядок 16, відповідно, 20 тис. грн. Все задекларовано правильно, але оскільки літо у багатьох видах бізнесу — свого роду мертвий сезон, то й доходів менше. А отже, і податок на прибуток за III квартал буде меншим порівняно з податком за II квартал. Але наростаючим підсумком (рядок 14 за дев'ять місяців більший від рядка 14 за півріччя) все правильно.

Чимало запитань так і не знайшли відповіді у коментованому листі. Наприклад, так і невідомо, чи на всіх без винятку платників податку на прибуток, в яких у декларації за 9 місяців 2012 р. у рядку 14 є число, поширюється обов'язок зі сплати авансових внесків у січні — лютому 2013 р.? Але, як зазначають у своєму листі головні податківці, готується «...узагальнююча податкова консультація стосовно порядку та особливостей подання звітності та сплати податку у 2013 році з урахуванням особливостей спрощення цієї процедури з урахуванням Закону України №5083-VI». Сподіваємося, що УПК буде більш докладною, і платники знайдуть відповіді на всі запитання, які їх непокоять.

Дивним видається ще одне завдання, яке ДПСУ доводить до своїх підлеглих, а саме: «у разі якщо платник податку, який сплачує авансовий внесок, за підсумками першого кварталу звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, а тому авансових внесків у другому — четвертому кварталах звітного (податкового) року не здійснює, вжити заходів щодо прискорення подання такими платниками податкової звітності за I квартал звітного року, що буде свідченням правомірності несплати таким платником авансового внеску у квітні звітного року». Фактично листом вирішується неузгоджене питання щодо сплати авансового внеску у квітні, який треба сплатити не пізніше 30.04.2013 р. Хоча у «ДК» №36/2012 ми рекомендували подати декларацію за I квартал у такому випадку у квітні і не чекати граничної дати подання декларації (10.05). Але тепер можна дійти ще й висновку, що бажано подати і не чекати граничної дати сплати авансового внеску у квітні, тобто подати декларацію до 30.04.2013 р.

На два наступні завдання, які висуваються перед органами ДПС на місцях (у коментованому листі перелік завдань, які податкові органи повинні виконати, є значно більшим ) ми тільки звернемо вашу увагу, а висновки ви вже робіть самі:

залучення до сплати авансового внеску всіх платників податку на прибуток згідно з нормами Податкового кодексу;

розширення бази для нарахування податку на прибуток за наслідками декларування податку за 9 місяців поточного року та загалом за 2012 рік.

Цікаві завдання, чи не правда? Залишається тільки підсумувати — всі на сплату авансових внесків у 2013 році!

Перелік завдань органів ДПС, наведений у коментованому листі

  • вжити всіх заходів щодо недопущення зниження нарахування податку на прибуток у III кварталі 2012 року проти II кварталу 2012 року;
  • вчасно провести камеральні перевірки поданої звітності з податку на прибуток за 9 місяців п. р. та в цілому за 2012 рік та в разі встановлення порушень складати акти камеральних перевірок та приймати податкові повідомлення-рішення;
  • у разі донарахування бази для обчислення авансового внеску з податку на прибуток, що підлягатиме сплаті, шляхом як самостійного виправлення помилок платниками податку, так і за наслідками проведених перевірок податковими органами, забезпечити нарахування та сплату авансового внеску з податку на прибуток від загальної бази нарахування, тобто з урахуванням таких донарахувань;
  • в разі встановлення факту заниження нарахування та сплати щомісячного авансового внеску з податку на прибуток забезпечити донарахування податку та застосування штрафних санкцій згідно з чинним законодавством.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру