• Посилання скопійовано

Податкова накладна, виписана до 01.01.2011 р., але отримана після цієї дати, включається до ПК протягом 1095 днів

Ухвала Харківського апеляційного адміністративного суду від 04.04.2012 р. у справі №2а-9928/11/2070

ПОЗИЦІЯ ДПI. ТОВ до декларації за квітень 2011 року включило суму ПК за попередні періоди з порушенням термінів включення податкових накладних за попередні періоди.

ПОЗИЦІЯ ТОВ. Правомірно включило до ПК суми ПДВ за ПН, виданими у 2008 році, оскільки строк 1095 днів з дати їх видачі на момент подачі декларації ще не минув.

РІШЕННЯ СУДУ. ДПI склала акт камеральної перевірки даних, задекларованих у податковій звітності з ПДВ, в якому дійшла висновків про наявність порушення абз. 3 п. 198.6 ПКУ шляхом заниження ПЗ з ПДВ на суму ПДВ 27191 грн внаслідок арифметичної (методологічної) помилки, що вплинула на розрахунки з бюджетом.

ТОВ правомірно сформувало ПК у періоді отримання відповідної податкової накладної.

Висновки перевіряльників, викладені в акті перевірки, не підкріплено жодними доказами і мають характер суб'єктивних припущень.

Щодо строків включення до ПК сум ПДВ за податковими накладними, складеними за датою, ранішою ніж 365 днів за ПКУ, то суд звертає увагу на таке.

Загальні правила щодо дати виникнення права платника податку на віднесення сум податку до ПК містяться у п. 198.2 ПКУ. За змістом цієї норми, право платника податку на ПК не обмежується звітним податковим періодом, в якому виписано податкові накладні. Платник податку приймає самостійне рішення про реалізацію свого права на отримання ПК після настання дати виникнення такого права.

Такий висновок узгоджується з приписами абзаців 1 ? 3 п. 198.6 ПКУ.

ПКУ набрав чинності з 01.01.2011 р., у зв'язку з чим втратили чинність Закон про ПДВ та Закон №2181. Ті ж самі закони регулювали порядок та строки включення ПДВ у ПК на момент виникнення у ТОВ права на ПК, що оспорюється ДПI.

Суд доходить висновку, що відповідно до законодавства, яке діяло у 2008 р., платник податку має право сформувати ПК протягом 1095 днів з дати виписаних у 2008 р. податкових накладних. Натомість за приписами п. 198.6 ПКУ право на ПК зберігається за платником податків протягом 365 календарних днів з дати виписування податкової накладної.

Отже, ПКУ суттєво скорочує право платника податку на включення податкових накладних минулих періодів до ПК звітного періоду — з 1095 до 365 днів. Але прикінцеві та перехідні положення ПКУ не містять норм щодо поширення дії пункту 198.6 ст. 198 на правовідносини, що виникли до набрання ним чинності.

З огляду на зазначене, встановлені ст. 198 ПКУ нові строки для формування ПК застосовуються лише до сум ПДВ на підставі податкових накладних, виписаних після 01.01.2011 р.

ВІД РЕДАКЦІЇ. З приводу наведеного рішення вважаємо за потрібне звернути увагу на два ключові моменти.

Момент 1. ТОВ (позивач) надало суду поштового листа від контрагента. Колегія суддів при цьому зазначає, що лист є належним документальним підтвердженням отримання податкових накладних (інших розрахункових документів) у квітні 2011 року.

Момент 2. Суд при обґрунтуванні своєї позиції пояснює, чому в цьому випадку необхідно враховувати строки давності, встановлені ст. 15 Закону №2181. Норми цієї статті застосовуються до порядку визначення ПЗ, а також повернення надміру сплачених або відшкодованих податків і зборів (обов'язкових платежів). Оскільки податкова накладна є звітним податковим документом і одночасно розрахунковим документом та виписується у момент виникнення ПЗ, то до неї також застосовуються норми зазначеного вище Закону. Аналогічне правило застосовується і під час формування ПК.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру