• Посилання скопійовано

Санкції за непрацевлаштування інвалідів стягуються не пізніше 16 жовтня відповідного року

Постанова ВСУ від 21.02.2011 р. у справі 21-9а11

ПОЗИЦІЯ ТОВ «С». Підприємство не створило місць для працевлаштування п'яти інвалідів, проте стягнення санкцій відбувається після закінчення одного року з дня порушення.

ПОЗИЦІЯ ФОНДУ ІНВАЛІДІВ. Санкції є законними, оскільки ТОВ несистематично подавало заявки у звіті за формою №3-ПН, і на ці санкції не поширюються строки за ст. 250 ГКУ.

РІШЕННЯ СУДУ. Відповідно до ч. 1 ст. 250 ГК України адміністративно-господарські санкції може бути застосовано до суб'єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб'єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

За змістом статті 20 Закону №875-XII адміністративно-господарські санкції за недотримання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів сплачуються (нараховуються, застосовуються) підприємствами самостійно у строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною 1 статті 19 цього Закону.

На думку Верховного суду України, саме з 16 квітня відповідного року у контролюючого органу виникає право на стягнення не сплачених підприємством самостійно сум санкцій у судовому порядку. При цьому на ці правовідносини поширюється строк звернення до суду, встановлений статтею 99 КАС.

Частина 4 статті 20 Закону №875-XII, за змістом якої до правовідносин зі стягнення адміністративно-господарських санкцій, передбачених цим Законом, не застосовуються строки, визначені статтею 250 ГК, не має правового значення для вирішення цього спору, оскільки в останній нормі визначено строки застосування адміністративно-господарських санкцій, а не їх стягнення.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Цим рішенням робляться два важливі висновки:

1. З 19.03.2006 р. до правовідносин зі стягнення санкцій за непрацевлаштування інвалідів не застосовуються строки, визначені статтею 250 ГКУ. Водночас ВСУ зазначає, що Фонд інвалідів може накладати штраф без дотримання строків за ст. 250 ГКУ, проте строків стягнення (звернення до суду) це не стосується.

2. Якщо норматив підприємством не виконано і станом на 16.04.2011 р. штрафи не сплачено, чи може Фонд інвалідів у 2012 році звернутися до суду з позовом про стягнення санкцій? За змістом наведеного рішення, відділення Фонду інвалідів звернувшись, за нашим прикладом, у 2012 році до суду про стягнення санкцій за незайняті інвалідами у 2010 році робочі місця, порушить 6-місячний строк звернення до суду, встановлений ч. 2 ст. 99 КАС. Строк для подання позову — не пізніше 16.10.2011 р. (за нашим прикладом).

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру