• Посилання скопійовано

Якщо вартість харчування утримується із зарплати, на цю суму не нараховується ЄСВ

Підприємство реалізує харчування працівникам згідно з колдоговором за зниженою ціною та стягує вартість харчування із зарплати. На суму знижки нараховується ПДФО. Пенсійний фонд вважає, що ця сума знижки обкладається соцвнеском. Чи має рацію ПФ?

Сума знижки звичайної ціни товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для фізособи — платника ПДФО, справді, згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ належить до сум, що включаються до загального оподатковуваного доходу платника податку як дохід, отриманий як додаткове благо. Порівнявши під час перевірки дані форм №1ДФ із даними персоніфікованої звітності, орган ПФ може без особливих труднощів встановити різні суми доходів найманих працівників, що обкладаються ПДФО та обкладаються ЄСВ.

Проте у цьому випадку керуватися слід нормами не ПКУ, а нормами закону, що регулює порядок справляння ЄСВ. Відповідно до ст. 7 Закону про ЄСВ1, ЄСВ нараховується на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т. ч. в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці»2, та суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

2 Закон України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».

Згідно зі ст. 1 Закону про оплату праці заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Відповідно до ст. 2 цього самого Закону, до заробітної плати належать основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що є складовою заробітної плати. Цим законом не передбачено врахування у складі основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат сум знижки у вартості товарів, робіт, послуг, що реалізуються найманим працівникам.

Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою КМУ від 22 грудня 2010 р. №1170. Цей перелік містить винятки із видів виплат, що входять до складу заробітної плати, проте на їхні суми не нараховується ЄСВ. Але відповідні суми, для того щоб їх оцінювати щодо наявності чи відсутності у цьому переліку, повинні принаймні бути виплатами.

Як випливає із запитання, підприємство не виплачує працівникам вартість харчування та не видає його у натуральній формі. Працівникам харчування реалізується за кошти (тобто працівники сплачують підприємству, а не підприємство виплачує працівникам), і надалі ці кошти утримуються відповідно до заяв працівників. Отже, реалізація товару зі знижкою, призначеною індивідуально працівникові, на нашу думку, не може вважатися наданою роботодавцем виплатою: адже кошти у цьому разі сплачує працівник, а не роботодавець.

Зауважимо також, що Iнструкція №51 зі статистики заробітної плати, на яку працівники ПФ також мають звичку посилатися і яка містить у п. 1.1 норму щодо непоширення її на випадки визначення складових фонду оплати праці як бази (об'єкта) для нарахування внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, також не передбачає включення вартості товарів, що реалізуються працівникам зі знижкою, до складу фонду оплати праці.

1 Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5.

З огляду на таке, на нашу думку, підстав для віднесення вартості харчування до виплат, на які нараховується ЄСВ, — немає.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру