• Посилання скопійовано

Коментар

Затверджена наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. №590

У коментованій узагальнюючій податковій консультації головний податковий орган розглядає питання щодо включення до бази обкладення ПДВ та складу витрат коштів, отриманих як сума штрафу за затримку оплати чи постачання товарів/послуг. Дивним вже видається сам заголовок згаданої УПК: якщо щось отримане, то воно мало би включатися до доходів, але ніяк не до витрат. Але це так, до слова. Загалом дуже позитивна консультація. Здається, нарешті податківці зрозуміли, що таке штраф, причому аргументи вони шукали як у цивільному, так і в господарському законодавстві, і дійшли слушного висновку:

1) кошти, отримані як сума штрафу та/або неустойки чи пені, які покупець сплачує постачальнику в разі затримки оплати за товари/послуги або постачальник сплачує покупцю за затримку постачання товарів/послуг, не змінюють базу обкладення ПДВ поставлених товарів/послуг. Хоча свого листа від 19.11.2011 р. №6727/7/15-3417-26, у якому висловлювалася протилежна думка з того самого питання, так і не відкликали. Але в нашому коментарі до згаданого листа (див. «ДК» №4/2012) ми таки не погоджувалися з думкою податкової. Щоправда, слід узяти до уваги, що тільки УПК можуть користуватися всі платники податків, а просто лист податкової — це лише відповідь на чийсь (конкретного платника) запит, і тільки він може користуватися такою відповіддю;

2) не відносяться до витрат за прямою нормою ПКУ (див. пп. 139.1.11 ПКУ) «суми штрафів та/або неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду, які підлягають сплаті платником податку». Тобто якщо покупець сплачує постачальнику в разі затримки оплати за товари/послуги або постачальник сплачує покупцю за затримку постачання товарів/послуг штрафи та/або неустойки чи пеню, то такі суми не відносять до податкових витрат у того, хто платить. Додамо, що отримувачу таких штрафів та/або неустойок чи пені слід пам'ятати, що такі суми обов'язково включаються до інших доходів відповідно до пп. 135.5.3 ПКУ. У декларації з податку на прибуток, затвердженій наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213, такі доходи розшифровуються в рядку 03.8 «Суми штрафів (неустойки, пені)» додатка IД до цієї декларації та беруть участь у формуванні підсумкового числа в рядку 03 декларації.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру