• Посилання скопійовано

Коли податкова стає ліквідатором

В яких випадках органи ДПС мають право виступати ініціатором припинення (ліквідатором) ЮО, ФОП?

Відповідно до абз. 5 ч. 1 ст. 51 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року №436-IV (далі — ГКУ) підприємницька діяльність припиняється на підставі рішення суду у випадках, передбачених ГКУ та іншими законами. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб'єктів господарювання такі адміністративно-господарські санкції, як скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання (абз. 11 ч. 1 ст. 239 ГКУ).

Підпунктом 20.1.12 статті 20 ПКУ визначено, що органи ДПС мають право у випадках, установлених законом, звертатися до суду щодо припинення юрособи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно з п. 11.10 р. XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.11 р. №1588, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі:

1) неподання протягом одного року до органів ДПС податкових декларацій, документів податкової звітності;

2) якщо установчі документи суперечать чинному законодавству;

3) провадження діяльності, яка суперечить установчим документам та законодавству;

4) наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юрособи за зазначеним її місцезнаходженням;

5) наявності в органі ДПС передбачених законами України інших підстав для постановлення судового рішення щодо припинення (ліквідації) чи скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання,

— то керівник органу ДПС приймає рішення у вигляді розпорядження щодо платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юрособи чи підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, скасування державної реєстрації припинення юрособи або підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця, скасування держреєстрації змін до установчих документів юрособи.

Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПСу Волинській області

До змісту номеру