• Посилання скопійовано

Для зменшення доходів продавця критичноює дата досудового врегулювання стягнення заборгованості

У II кв. 2011 р. рішенням суду наш дебітор визнаний банкрутом. Як відобразити в обліку цю подію?

Сумнівним боргом є дебіторська заборгованість, щодо якої є невпевненість в її погашенні боржником (ПКУ визначення терміна «сумнівна заборгованість» не містить, але пп. 14.1.84 ПКУ дає посилання на норми П(С)БО 10).

У загальному порядку відповідно до пп. 159.1.1 ПКУ «платник податку — продавець товарів, робіт, послуг має право зменшити суму доходу звітного періоду на вартість відвантажених товарів, виконаних робіт, наданих послуг у поточному або попередніх звітних податкових періодах, у разі якщо покупець таких товарів, робіт, послуг затримує без погодження з таким платником податку оплату їхньої вартості (надання інших видів компенсації їх вартості)». Але зверніть увагу: право на зменшення суми доходу виникає, якщо протягом звітного періоду відбувається будь-яка з таких подій:

а) платник податку звертається до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з такого покупця або про порушення справи про його банкрутство чи стягнення заставленого ним майна;

б) за поданням продавця нотаріус вчиняє виконавчий напис про стягнення заборгованості з покупця або стягнення заставленого майна (крім податкового боргу).

У разі зменшення доходу на суму відвантажених, але не оплачених товарів (робіт, послуг) продавець зобов'язаний також зменшити одночасно і витрати на собівартість таких відвантажених, але не оплачених товарів, робіт, послуг.

Повідомлення про зменшення доходу та витрат з посиланням на положення пп. 159.1.1 ПКУ продавець надає органу ДПС разом із декларацією за той звітний податковий період, в якому відбулося зменшення, та копіями документів, які підтверджують наявність заборгованості (договорами купівлі-продажу, рішеннями суду тощо). Таке повідомлення подається у формі додатка СБ до декларації з податку на прибуток із відповідним зазначенням сум у ряд. 03.11 додатка IД та ряд. 06.5.24 додатка IВ і рядках 03 і 06.5 декларації. Через неврегульованість питання відображення у сумах заборгованостей суми ПДВ радимо у декларації з податку на прибуток відображати суми без ПДВ.

Отже, з 01.04.2011 р., за п. 159.1 ПКУ подання претензії (досудове врегулювання спорів) не є підставою для кваліфікації заборгованості сумнівною та для відображення якихось наслідків у податковому обліку. Головними факторами для зменшення доходів/витрат продавця є виконавчий напис нотаріуса чи судовий позов.

Останнім абзацом п. 5 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ визначено, що «заборгованість, попередньо віднесена до складу витрат (за нормами Закону про прибуток) або відшкодована за рахунок страхового резерву, яка визнається безнадійною внаслідок недостатності активів покупця, визнаного банкрутом у встановленому порядку, або внаслідок її списання за умовами мирової угоди, укладеної відповідно до законодавства з питань банкрутства, не змінює податкових зобов'язань як покупця, так і продавця у зв'язку з таким визнанням». Ця норма працює тільки у разі, коли досудове регулювання все-таки мало місце до 31.03.2011 р. Iнакше працюють загальні правила п. 159.1 ПКУ.

Приклад На 09.09.2011 р. в обліку підприємства «А» значиться дебіторська заборгованість за підприємством «Б» із шестимісячною затримкою платежу в сумі 120 тис. грн. Підприємство «А» дізналося, що його контрагент підприємство «Б» визнано банкрутом. Досудового врегулювання з боку підприємства «А» до 31.03.2011 р. проведено не було. Оскільки відповідно до норм пп. 159.1.1 ПКУ ні звернення до суду з ініціативи підприємства «А», ні виконавчого напису нотаріуса щодо цієї заборгованості здійснено не було, продавець не має права на зменшення доходу, відображеного за цією операцією. А немає зменшення доходу — немає і зменшення собівартості відвантажених підприємству «Б» товарів. Бухгалтерський та податковий облік цієї операції див. у таблиці.

Таблиця

Бухгалтерський та податковий облік сумнівної заборгованості без здійснення заходів досудового врегулювання

Дата
Суть операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
09.03.2011 р. Відвантажено товар підприємству «Б»
361
702
120000
100000
п. 5.9*
Нараховано ПЗ з ПДВ
702
641/ПДВ
20000
Визнано дохід
702
791
100000
09.09.2011 р. Підприємство «Б» без попередження продавця затримує платіж за відвантажені на його користь товари
Підприємство «Б» визнано банкрутом, з боку підприємства «А» жодних процедур врегулювання сумнівної заборгованості здійснено не було
* Відповідно до Закону про прибуток.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру