• Посилання скопійовано

Суми щомісячних платежів до місцевих бюджетів можна включати до витрат без помісячних актів

Чи можна включати до витрат суми щомісячних платежів до місцевих бюджетів за тимчасове використання земельної ділянки тільки на підставі договору, укладеного з місцевим органом самоврядування, або з юридичною особою, уповноваженою укладати такі договори (так званий робочий орган)? Акти ми не отримуємо.

Згідно з п. 138.2 ПКУ, витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення та зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, й інших документів, установлених розділом II ПКУ.

Договір, підписаний з місцевим органом самоуправління, говорить про те, що орендар має право користуватися земельною ділянкою і відповідно обов'язок оплачувати таке користування. Підписаний обома сторонами акт приймання-передачі земельної ділянки свідчить, що земельна ділянка передана орендарю у користування. Акт виконаних робіт чи наданих послуг, на нашу думку, не є в цій ситуації тією умовою, без якої суми щомісячних платежів не можна відносити до складу витрат у податковому обліку. Адже договір свідчить, що між контрагентами є договірні відносини, про початок перебігу яких свідчить акт приймання-передачі земельної ділянки, що є невід'ємною частиною договору оренди землі відповідно до ст. 15 Закону про оренду землі. Цією самою статтею встановлено істотні умови договору оренди землі, зокрема орендна оплата із зазначенням її розміру, форми платежу та строки і порядок її внесення.

Крім того, відповідно до п. 269.1 ПКУ, землекористувачі належать до платників податку, зокрема орендної плати. А сплата податків (у нашому випадку — орендної плати), як відомо, визначається не щомісячними актами й іншими первинними документами, а умовами договору між контрагентами. Тож, на нашу думку, суми щомісячних платежів до місцевих бюджетів можна включати у податковому обліку до складу витрат без помісячних актів.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру