• Посилання скопійовано

Ключовим для визначення «податкового» доходу є момент переходу права власності, прописаний у договорі

Якою датою та як оформляти первинні документи на відвантаження товару, якщо доставку здійснює третя особа — кур'єрська служба? Цікавить дата, за якою слід відобразити дохід від реалізації.

У загальному порядку відповідно до п. 137.1 ПКУ дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар. Отже, ключовим фактором, який надає інформацію щодо дати визначення доходу в податковому обліку, є перехід права власності, який прописується у договорі окремим пунктом. Так, за загальним правилом (ст. 334 ЦКУ), право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або чинним законодавством. Переданням майна вважається вручення його набувачеві або перевізникові, організації зв'язку тощо для відправлення, пересилання набувачеві майна, відчуженого без зобов'язання доставки. Отже, вручення майна перевізнику для транспортування є переданням майна. Але це ще не означає, що право власності на товар уже перейшло до покупця, адже договором може бути передбачено, що право власності на товар покупець набуває, коли товар йому перевізником доставлено на склад.

Наприклад, якщо контрагенти діють за договором купівлі-продажу, що є одним із найпоширеніших договорів, варто уважно проаналізувати норми гл. 54 ЦКУ. Відповідно до ст. 662 ЦКУ, у продавця за договором виникає обов'язок передати товар покупцю. Крім того, одночасно з товаром він повинен передати покупцеві його приналежності1 та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства. Конкретний строк передачі товару визначається у договорі, інакше — за нормами ст. 530 ЦКУ — на вимогу покупця.

1 Річ, призначена для обслуговування іншої (головної) речі та пов'язана з нею спільним призначенням, див. ст. 186 ЦКУ.

Обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент:

1) вручення товару покупцеві, якщо договором встановлено обов'язок продавця доставити товар;

2) надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару;

3) якщо ж із договору купівлі-продажу не випливає обов'язок продавця доставити товар або передати товар у його місцезнаходження, то такий обов'язок вважається виконаним у момент здачі товару перевізникові або організації зв'язку для доставки покупцеві.

Тобто, у разі якщо продавець за договором бере на себе зобов'язання доставити товар на склад покупця, його зобов'язання буде виконано саме у момент доставки на його склад. Усі ризики на період транспортування несе продавець. У разі коли договором передбачено, що покупець самостійно забирає товар зі складу продавця, то дата, коли йому відвантажується цей товар та оформляються документи на відпуск, і є датою, коли продавець виконав обов'язок передати товар.

Але момент передачі товару — це ще не перехід права власності. Так, якщо договором передбачено, що право власності переходить до покупця у момент відвантаження або доставки на його склад, перехід права власності матиме місце саме у ці моменти. Але в разі продажу складної техніки чи обладнання покупець повинен мати час для повноцінного його тестування, щоб бути певним, що нарікань до якості товару він не має. Отже, у такому разі договором може бути передбачено умову, що право власності на товар до покупця переходить через 10 днів після відвантаження товару на склад покупця та за відсутності зауважень щодо якості.

У бухобліку, відповідно до п. 8 П(С)БО 15, дохід від реалізації товару відобразиться у разі наявності всіх наведених нижче умов:

1) покупцю передано ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

2) підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

3) сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

4) є впевненість, що внаслідок операції відбудеться збільшення економічних вигід підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Підсумуємо: у податковому обліку для відображення доходів важливо враховувати момент переходу права власності, який, своєю чергою, визначається конкретним договором між контрагентами. Залежно від дати переходу права власності до покупця оформлюється видаткова накладна. Наприклад, якщо у договорі прописано, що право власності на товар переходить покупцеві у момент надання товару в його розпорядження і товар має бути переданий за своїм місцезнаходженням, то видаткова накладна оформлюється днем, коли покупець (за участю свого представника чи транспортно-експедиторської компанії) звернувся до продавця та забрав товар з його складу. Якщо договору немає, то застосовуються загальні норми договірного права, виписані ЦКУ та ГКУ.

Юлія КЛОВСЬКА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру