• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПА у м. Києві від 25.07.2011 р. №7623/10/31-606

Відповідно до загального правила п. 198.6 ПКУ, до складу податкового кредиту не відносяться суми ПДВ, які не підтверджені податковою накладною (або підтверджені ПН, оформленою з порушенням вимог ст. 201 ПКУ)1.

1 «У разі коли на момент перевірки платника податку органом ДПС суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими зазначеними цим пунктом документами, платник податку несе відповідальність відповідно до цього Кодексу», п. 198.6 ПКУ.

Пунктом п. 201.11 ПКУ передбачено виняток із загального правила: «Підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, також є: транспортний квиток <...> що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами».

У разі придбання транспортного квитка через Iнтернет на пасажира реєструється електронний квиток. Відповідно до визначення Правил №2161 електронний квиток — це електронний документ, який включає:

1) роздрук маршруту (маршрут-квитанції);

2) електронні купони;

3) у разі використання — документ для посадки.

Відповідно до п. 3 розділу XXXI Правил №216 перевізник (його агент з продажу) обов'язково повинен довести до відома пасажирів зокрема вартість перевезення відповідним маршрутом. У разі продажу перевезень через мережу Iнтернет — в електронному вигляді через сайт (через який здійснюється бронювання перевезень) або навівши необхідну інформацію у маршрут-квитанції. Таким чином, у маршрут-квитанції зазначаються прізвище пасажира, маршрут, тариф тощо.

Електронний купон — це частина електронного квитка, яка використовується для перевезення на відповідному рейсі, або інший документ, який його замінює, що зберігається у базі даних автоматизованої системи бронювання перевізника, див. розділ II Правил №216.

У посадковому талоні зазначаються прізвище та ім'я пасажира, код IATA2 або код ICAO перевізника, номер рейсу, дата та час відправлення, час закінчення посадки у повітряне судно, номер виходу на посадку і номер посадкового місця (за наявності) на борту повітряного судна, див. п. 7 розділу ХI Правил №216.

1 Наказ Мінтрансу від 23.04.2010 р. №216 «Про затвердження Правил повітряних перевезень пасажирів і багажу».

2 Відповідно до Загальних умов перевезень пасажирів і багажу, встановлених Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (»General Conditions of Carriage (passenger and baggage)», IATA).

I проблема не в тому, як зазначають податківці у коментованому листі, що електронний квиток не має матеріальної форми і, відповідно, не може бути підставою для включення до складу ПК сум ПДВ, сплачених платником податку при його придбанні. Для підтвердження ПК за наявності транспортного квитка такий документ повинен містити: загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер продавця — платника ПДВ. I це за умови, що перевезення не є міжнародним. Бо міжнародні перевезення пасажирів і багажу, відповідно до пп. 195.1.3 ПКУ, обкладаються ПДВ за ставкою 0%, і в цьому разі питання щодо виникнення ПК не стоїть.

Тому купівля транспортного квитка, якщо перевезення здійснюється в межах України, обкладається ПДВ за ставкою 20%, і, якщо покупцю потрібен ПК з ПДВ, слід звернутися до продавця електронного квитка з вимогою надати йому податкову накладну.

Нагадаємо також, що відповідно до абз. 2 пп. 140.1.7 ПКУ суми, сплачені за квиток, можуть бути віднесені до витрат платника податку на прибуток за наявності підтвердних документів відрядженого працівника «у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона та документа про сплату за всіма видами транспорту».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру