• Посилання скопійовано

Коментар

Затверджений наказом Мінфіну від 21.01.2011 р. №1178

Відшкодування ПДВ — «на автоматі»

До набрання чинності Порядком №11781 (див. у «ДК» №48/2011) податківці для здійснення автоматичного повернення сум бюджетного відшкодування платникам керувалися попереднім порядком, затвердженим наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. №422 (з 07.11.2011 р. втратив чинність).
Затвердження нового Порядку №1178 було викликане змінами критеріїв (відповідно до Закону №36093), яким повинні відповідати платники ПДВ для автоматичного отримання бюджетного відшкодування ПДВ.
Кардинальних змін у Порядку №1178 немає, проте далі розглянемо його положення докладніше.

Загальні зміни

Платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування, підлягають перевірці на відповідність критеріям, визначеним у п. 200.19 ПКУ та Порядку №1178 для отримання автоматичного відшкодування.

Право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ мають платники податку, які відповідають одночасно усім критеріям, зазначеним у п. 200.19 ПКУ. Відповідно до п. 200.20 ПКУ порядок визначення відповідності критеріям, зазначеним у п. 200.19 ПКУ, затверджується центральним органом ДПС. Тепер платники ПДВ, які мають надію отримати автоматичне бюджетне відшкодування, повинні відповідати критеріям, визначеним у Порядку №1178, затвердженому Мінфіном. Пояснюється це тим, що відповідно до Указу Президента №4464 Мінфін є головним органом у системі податкової політики, у межах своїх повноважень видає накази, організовує і контролює їх виконання.

1 Порядок визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість (наказ Мінфіну від 21.09.2011 р. №1178), набрав чинності з дня офіційного опублікування — 07.11.2011 р.

2 Порядок визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість (наказ ДПАУ від 25.01.2011 р. №42), див. наш коментар у «ДК» №8/2011.

3 Закон України від 07.07.2011 р. №3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України».

4 Указ Президента від 08.04.2011 р. №446/2011 «Про Положення про Міністерство фінансів України».

Тому на Мінфін покладено обов'язок привести у відповідність нормативно-правові акти, що стосуються системи оподаткування.

Коментований Порядок №1178 не затверджує нових критеріїв, загалом це технічні зміни. Як і раніше, визначення відповідності платника ПДВ критеріям для автоматичного БВ проводиться в автоматизованому режимі органом ДПС протягом 15 к. д. після граничного терміну подання декларації з ПДВ.

Отже, якщо платник ПДВ відповідно до п. 200.4 ПКУ має право на БВ (про що свідчать дані декларації з ПДВ та заява про повернення суми бюджетного відшкодування, яка відображається у податковій декларації) та відповідає критеріям, визначеним у п. 200.19 ПКУ, він має право отримати суми податку автоматично.

Визначення критеріїв оцінки платника ПДВ здійснюють податкові органи на підставі аналізу даних його звітних показників (декларацій з ПДВ та УР) протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (для платників податку з квартальним звітним періодом — протягом попередніх чотирьох послідовних звітних періодів) та наявної податкової інформації.

Якщо органом ДПС встановлено невідповідність платника ПДВ критеріям, визначеним у п. 200.19 ПКУ, податківці повідомляють про це платника протягом 17 к. д. після граничного терміну подання звітності — шляхом надсилання/вручення письмового повідомлення про невідповідність критеріям (форма повідомлення наводиться у додатку до Порядку №1178). Відповідно до п. 42.4 ПКУ з платниками податків, які подають звітність в електронній формі, листування з органами ДПС може здійснюватися засобами електронного зв'язку в електронній формі.

На вимогу платника податків, який отримав документ в електронній формі, орган ДПС надає відповідний документ у паперовій формі протягом 3 р. д. з дня надходження вимоги (у письмовій або електронній формі) платника податків. У такому повідомленні надаються докладні пояснення і розрахунки за критеріями, значення яких не дотримано платником ПДВ. Відповідне рішення податкової може бути оскаржене платником податку в установленому ст. 56 ПКУ порядку. Якщо орган ДПС у визначений термін не надіслав платникові ПДВ повідомлення, вважається, що такий платник відповідає критеріям для одержання права на автоматичне бюджетне відшкодування податку відповідно до п. 200.21 ПКУ.

Критерії та порядок їх обрахунку

Дані, на підставі яких формуються критерії, та порядок їх обрахунку наведено у п. 3 коментованого Порядку №1178. Як ми зазначали, суттєвих змін не відбулося. Але зверніть увагу:

1) згідно з критерієм пп. 3.3 Порядку №1178 питома вага операцій, до яких застосовується нульова ставка, протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів (для платників податку з квартальним звітним періодом — протягом попередніх чотирьох послідовних звітних періодів) сукупно становить не менше 40% загального обсягу поставок. Такі зміни пов'язані із внесеними Законом №3609 змінами до пп. 200.19.3 ПКУ (набрали чинності з 06.08.2011 р.). Розрахунок питомої ваги здійснюється за показниками декларацій з ПДВ та УР;

2) у попередньому Порядку №42 зазначалося, що для формування критерію щодо питомої ваги операцій за ставкою 0% не використовуються дані декларацій з позначкою «до відома». Метою податківців, таким чином, було штучно обмежити коло платників ПДВ, які мають право на автоматичне відшкодування ПДВ. У новому Порядку №1178 цю умову вилучено;

3) загальна сума розбіжностей між ПК платника за придбаними товарами/послугами та ПЗ його контрагентів за цими операціями за даними податкових накладних не повинна перевищувати 10% заявленої до БВ суми. Сума розбіжностей між ПК платника та ПЗ його контрагентів визначається за три попередні звітні періоди (тобто квартал). Раніше цей строк не обмежувався;

4) платник ПДВ для того, щоб автоматично отримати БВ, повинен відповідати одночасно критеріям, зазначеним у підпунктах 200.19.1 — 200.19.5, 200.19.7, та одному з критеріїв підпункту 200.19.6 ПКУ. Серед критеріїв у підпункті 200.19.6 ПКУ є такий: «Рівень визначення податкового зобов'язання з податку на прибуток до сплати до бюджету (відношення сплаченого податку до обсягів отриманих доходів) є вищим від середнього по галузі в кожному з останніх чотирьох звітних податкових періодів (кварталів), встановлених розділом III цього Кодексу». Для формування цього критерію використовуються дані податкової звітності з податку на прибуток підприємств. Розрахунок проводиться окремо за кожним з останніх 4 послідовних звітних податкових періодів (кварталів), щодо яких минув граничний термін подання податкової звітності. У п. 3.6 коментованого Порядку №1178 зазначається, що середньогалузевий рівень визначення ПЗ з податку на прибуток до сплати до бюджету визначається щокварталу та оприлюднюється на офіційному сайті ДПСУ (www.sta.gov.ua) на кожне перше число місяця, що настає за граничним терміном подання податкової звітності з податку на прибуток. Дані для визначення коефіцієнта податку на прибуток у платника ПДВ, який має на меті отримати автоматичне БВ, визначаються з декларацій про прибуток починаючи зі звітності за II квартал 2011 року (виконання цього критерію можливе лише з I кв. 2012 р.).

Як і раніше, за результатами автоматизованої перевірки відповідності даних протягом 15 к. д. податковою формуються два переліки платників ПДВ, які:

1) відповідають критеріям, визначеним у ПКУ, та мають право на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ;

2) не відповідають критеріям, визначеним у ПКУ, та не мають права на автоматичне бюджетне відшкодування ПДВ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру