• Посилання скопійовано

Як законно перетворити контрафакт на легальний продукт

На будь-якому підприємстві, навіть найменшому, широко використовуються програмні продукти, що допомагають провадити бізнес. Але далеко не на всіх підприємствах, навіть найбільших, на користувацьких комп'ютерах стоїть ліцензійне ПЗ. Ми не будемо аналізувати причини виникнення такої ситуації. Важливе інше — з'явилася можливість легалізувати такі програми простим способом. I почнемо з програмних продуктів Microsoft.

Відбувається легалізація за допомогою угоди Get Genuine Windows. Вона дає користувачеві змогу отримати справжнє ПЗ Windows, не вимагаючи при цьому перевстановлення вже наявних неліцензійних копій. Придбаваючи пакет легалізації, ви отримуєте забраклі ліцензії на своє програмне забезпечення.

Для легалізації Windows XP на 1 комп'ютері слід придбати спеціальний набір:

  • Get Genuine Kit WINXP HM SP2 Russian DSP ORT Single package OEI CD — для Windows XP Home;
  • Get Genuine Kit WINXP Pro SP2 Russian DSP Single package OEI CD — для Windows XP Prof.

Цей набір має вигляд упакування, в якому є установлювальний диск та наклейка на системний блок (сертифікат достовірності) для легалізації 1 комп'ютера.

Підтвердженням ліцензійних прав користувача на програмний продукт є сертифікат достовірності, на якому зазначено найменування продукту та поміщений 25-значный ключ продукту (Product Key). Вам достатньо приклеїти до корпуса комп'ютера наклейку сертифікату достовірності, й операційна система Windows на вашому комп'ютері буде ліцензійною.

Після придбання ліцензії рекомендується на користувацькому комп'ютері виконати одну з таких дій:

  • поновити ключ продукту за допомогою інструменту Windows Product Key Update Tool, що додається;
  • перевстановити операційну систему зі збереженням даних;
  • здійснити повне встановлення операційної системи (з форматуванням диска).

Щоправда, ви можете цього й не робити: законність використання програмного продукту забезпечено. Проте виконання однієї з цих дій може знадобитися:

  • якщо операційна система не впізнається як легальна;
  • для отримання оновлень та виправлень Windows;
  • для отримання технічної підтримки у службі підтримки Microsoft.

Ви також можете придбати спеціальний тип корпоративної ліцензії, яка дозволяє легалізувати не лише Windows XP, Windows Vista, а й попередні версії Windows, наприклад Windows 2000. Такий пакет називається Windows Vista Business Russian OLP NL Get Genuine.

Це іменна корпоративна ліцензія, що має вигляд бланка з голографічним захистом та водяними знаками. На ньому зазначено, що ваша організація має право легально використовувати Windows на певній кількості комп'ютерів. Такий спосіб легалізації є кращим, якщо на вашому підприємстві слід легалізувати понад 5 неліцензійних примірників Windows.

Увага!

Для додаткового підтвердження ліцензійних прав з метою бухгалтерського обліку наполегливо рекомендується зберігати упакування, інформаційні носії (диски з голограмою, якщо вони є у складі продукту) і документи, що підтверджують купівлю.

Важливо: цю ліцензію не можна перенести на інший комп'ютер. Після встановлення вона не може використовуватися з іншим ПК.

Для легалізації на комп'ютерах підприємства пакета програм Microsoft Office (найпопулярніший пакет Office 2007 Standard містить Word, Excel, PowerPoint, Outlook) потрібна корпоративна ліцензія на відповідні випуски MS Office. Якщо випуски MS Office, що використовуються на комп'ютерах, не збігаються з випуском у корпоративній ліцензії, слід перевстановити MS Office.

Якщо ви вже розпочали процес легалізації програмного забезпечення на вашому підприємстві, пам'ятайте, що у вас не вийде бути легальним наполовину. Це завжди дасть привід під час перевірки до чого-небудь «причепитися».

Найсумніше, що іноді керівники навіть не підозрюють, що на офісних комп'ютерах в їхніх фірмах встановлено контрафактні програми. Як наслідок, багато хто з них виявляється непідготовленим до «раптових» перевірок на наявність неліцензійного ПЗ. I щоб цього не сталося, треба мати документи, що підтверджують законність використання програм, — ліцензію або ліцензійний договір.

Як не допустити неприємностей під час перевірок на наявність неліцензійного ПЗ на офісних комп'ютерах:

  • обмежити коло осіб, які мають повноваження для встановлення програмного забезпечення на ПК, що належать підприємству (тільки сисадмін);
  • включити до внутрішніх документів підприємства положення про відповідальність за самовільне встановлення неліцензійного ПЗ;
  • регулярно відстежувати, яке програмне забезпечення встановлене на ПК, що належать підприємству, які оновлення ПЗ були проведені останнім часом;
  • мати ліцензійні договори та ліцензії;
  • вести реєстр ліцензійного ПЗ, що містить відомості про ліцензії.

До вас пришли з перевіркою. Що робити, якщо ви не встигли легалізувати свої програми?

Насамперед треба знати, що є два документи, кожен з яких підтверджує законність використання програмного забезпечення. Це:

  • ліцензія;
  • ліцензійний договір.

Ліцензія це письмові уповноваження власником програмного продукту іншої особи на використання твору в певній обмеженій сфері.

Ліцензійний договір — письмовий дозвіл власника програмного продукту використовувати його на взаємно погоджених умовах. Причому договір містить більше таких умов, ніж ліцензія, яка може входити до нього.

Хто перевіряє
Підстава для перевірки
Повноваження
Держслужба боротьби з економічною злочинністю МВС України Усна чи письмова заява про правопорушення у фінансовій, господарській або підприємницькій сфері Перевіряти документи, носії інформації, зчитувати її, тимчасово вилучати майно, заарештовувати його
Податкова служба України Планова та позапланова перевірка господарської діяльності Перевіряти документи, складати протокол про адміністративне правопорушення
Держдепартамент інтелектуальної власності Заява про незаконне використання Перевіряти наявність ліцензії та складати акт про виявлене правопорушення, вилучати ПК

Однією з форм ліцензійного договору може бути договір, який вважається укладеним за певних умов. Наприклад, використання деяких програмних продуктів Microsoft є законним у разі наявності на комп'ютері сертифікату про достовірність програмного забезпечення ОЕМ-версії. Дуже важливо підкреслити: таке програмне забезпечення вважається ліцензійним лише після активації на комп'ютері. Переносити сертифікат на інший комп'ютер заборонено ліцензійним договором.

Увага! Юридична особа не має права передавати у користування ПК зі встановленим ліцензійним програмним забезпеченням ОЕМ версії, його можна тільки продати разом із таким ПЗ.

Отже, на ваше підприємство прийшли з перевіркою. Документальним підтвердженням її правомірності є правильно оформлене направлення. Відсутність цього документа дасть вам законну підставу не допустити до перевірки особу, яка не має на це права.

1. Перевірте документи (перепишіть та збережіть всі дані посвідчень) перевіряльника та переконайтеся, що вони виписані саме вашим місцевим органом (районним, міським, обласним). Iнакше негайно повідомляйте до місцевого УБЕЗ. Попередьте, що оскаржите кожне процесуальне порушення до начальника МВС, прокурора.

2. Уточніть службові повноваження перевіряльника, підставу й об'єкт перевірки. Надавайте для перевірки тільки комп'ютери, що є на балансі вашого підприємства. Не повідомляйте паролі на комп'ютери. Пам'ятайте: особисті комп'ютери не підлягають перевірці на підприємстві.

3. Не дозволяйте перевіряльникам використовувати так званий софт-сканер, за допомогою якого можна виявити приховані програми, встановлені на комп'ютері. Його використання є незаконним, бо він не сертифікований в Україні в установленому порядку. Внаслідок чого перевірка здійснюватиметься лише візуально. Вилучення ПК можливе лише перевіряльниками МВС та державним інспектором з інтелектуальної власності.

4. Запропонуйте перевіряльникам обов'язково розписатися у журналі реєстрації перевірок, в якому зазначте дату і мету приходу, прізвище і посаду перевіряльника. Врахуйте, що тільки працівник міліції не зобов'язаний ставити свій підпис у журналі.

5. Зазначте в акті перевірки всі порушення, допущені перевіряльниками, й обов'язково залиште собі копію.

Пам'ятайте, що склад злочину за статтею 176 КК України передбачає лише умисну форму провини. А це означає, що ви обов'язково повинні знати, що використовуєте саме «піратську» програму і навмисно заподіюєте матеріальну шкоду правовласнику програмного продукту. Але довести це дуже складно. Ваша презумпція невинності — всі програми, виявлені під час перевірки, ви придбали у магазині і тому вважаєте цілком легальними.

У вас можуть вилучити комп'ютери:

на підставі статті 265 Кодексу України про адміністративні правопорушення, де сказано, що: «речі і документи, які є предметом або безпосереднім об'єктом правопорушення, вилучаються посадовими особами правоохоронних органів».

До змісту номеру