• Посилання скопійовано

У податковій звітності може бути зазначено скорочене найменування юрособи

Чи може юридична особа у податковій звітності зазначити коротку назву?

Згідно зі ст. 90 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року №435-IV (далі — ЦКУ) юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму. Найменування установи має містити інформацію про характер її діяльності. Юридична особа може мати, крім повного найменування, скорочене найменування. Найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру.

Окрім того, ст. 89 ЦКУ визначено, що до єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування, місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Відповідно до ст. 7 Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб — підприємців», із змінами та доповненнями, спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації є центральний орган виконавчої влади, який затверджує нормативно-правові акти щодо формування та ведення Єдиного державного реєстру.

Додатком 6 до наказу ДПАУ від 22.12.2010 р. №979 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, наказів Державної податкової адміністрації України» передбачена форма №1-ОПП «Заява для юридичних осіб та відокремлених підрозділів», у рядку 2 якої передбачено повне найменування українською мовою (не більше 150 літер) та у рядку 3 передбачено скорочене найменування українською мовою (не більше ніж 50 літер).

Отже, в податковій звітності та довідках юридична особа — платник податку повинна зазначати повне найменування, що містить не більше ніж 150 літер, або скорочене найменування, що містить не більше ніж 50 літер. При цьому найменування юридичної особи, яке зазначається нею в податковій звітності та довідках, повинно відповідати найменуванню, що міститься в установчих документах такої юридичної особи, яке внесене до єдиного державного реєстру.

ДПА у Львівській області

До змісту номеру