• Посилання скопійовано

Фінансова підтримка з бюджету, яка є платою за надання послуг, є виручкою з відповідним обкладенням ЄП

Постанова ВСУ від 3.12.2010 р. у справі №21-39а10

ПОЗИЦІЯ ДПI. Виручка, яка є об'єктом обкладення ЄП, включає кошти, отримані з місцевого бюджету у вигляді фінансової підтримки на технічне обслуговування ліфтів, вивезення сміття, придбання контейнерів, благоустрій територій тощо.

ПОЗИЦІЯ ДП. ЄП нараховується лише на суму виручки, а не на всі фактично отримані на розрахунковий рахунок та до каси суми. Фінансова допомога з бюджету для виконання певних завдань на безоплатній основі не є виручкою.

РІШЕННЯ СУДУ. Верховному суду України у цій справі слід витлумачити частину 3 статті 1 Указу щодо того, чи включає поняття «виручка, яка є об'єктом обкладення ЄП», кошти, отримані платником цього податку на розрахунковий рахунок з місцевого бюджету у вигляді фінансової підтримки на технічне обслуговування ліфтів, вивезення сміття, придбання контейнерів, благоустрій територій тощо.

Виконуючи покладені на Верховний суд України завдання, у контексті правовідносин, що розглядаються, суд виходить із того, що зі змісту зазначеної норми вбачається, що виручка не обов'язково має бути отримана від безпосередніх одержувачів продукції (товарів, робіт, послуг). Вона може надходити як компенсація, зокрема, з місцевого бюджету у вигляді плати за технічне обслуговування ліфтів, вивезення сміття, придбання контейнерів, благоустрій територій тощо.

Пунктом 5 цього Порядку складання Розрахунку сплати ЄП юрособою (Наказ ДПАУ від 28.02.2003 р. №98) встановлено, що у рядку 4 «Усього виручка від реалізації» відображається загальна сума коштів, отримана на розрахунковий рахунок або/та до каси суб'єкта малого підприємництва з урахуванням коштів, отриманих від реалізації основних фондів.

Крім того, аналіз положень постанов КМУ від 04.03.2002 р. №256 та від 11.01.2005 р. №20 свідчить про те, що кошти, отримані підприємством з місцевого бюджету у вигляді фінансової підтримки на техобслуговування ліфтів, вивезення сміття, придбання контейнерів, благоустрій територій тощо, є платою за надання послуг (постачання ресурсів).

Таким чином, кошти, отримані підприємством з місцевого бюджету у вигляді фінансової допомоги на технічне обслуговування ліфтів, вивезення сміття, придбання контейнерів, благоустрій територій тощо, у розумінні статті 1 Указу є виручкою від реалізації послуг та підлягають включенню до об'єкта обкладення ЄП.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Цікавим є той момент, що, розглядаючи цю справу, Вищий адміністративний суд України (ухвала від 15.04.2010 р. №К-17637/07) дійшов доволі загального висновку:

«...суб'єкт підприємництва для обкладення ЄП виручкою від реалізації товарів (робіт, послуг) повинен вважати всі надходження коштів, фактично отриманих на розрахунковий рахунок та до каси від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), виручку від іншої реалізації, позареалізаційні доходи...».

Водночас в іншій справі (ухвала ВАСУ від 28.01.2010 р. у справі №К-5837/08) щодо того самого підприємства ВАСУ дійшов цілком протилежного висновку: одержана з місцевого бюджету цільова фінансова допомога не є виручкою від реалізації товарів (робіт, послуг) у розумінні статті 1 Указу про спрощену систему оподаткування, а тому на суму цієї допомоги єдиний податок не нараховується.

Можливо, єдиним виправданням такому тлумаченню ВСУ терміна «виручка» може бути лише підстава для її надання — нормативні документи КМУ (постанови від 04.03.2002 р. №256 та від 11.01.2005 р. №20) характеризують таку підтримку як плату за надання послуг (постачання ресурсів).

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру