• Посилання скопійовано

Не відображена у КОРО готівка (але проведена через РРО) — готівка неоприбуткована

Постанова ВАСУ від 12.05.2011 р. у справі №К-16604/08

ПОЗИЦІЯ ЗАТ. Невідображення надходження готівки у КОРО (за наявності чека) не може кваліфікуватися як її неоприбуткування, у зв'язку з чим штрафні санкції було застосовано безпідставно.

ПОЗИЦІЯ СДПI. Невнесення запису про надходження готівки до КОРО є порушенням вимог п. 2.10 Положення про ведення касових операцій та тягне за собою застосування штрафу.

РІШЕННЯ СУДУ. Судовими інстанціями у справі з'ясовано, що під час проведення СДПI виїзної планової перевірки ЗАТ виявлено факт неоприбуткування готівкових коштів у сумі 41594,50 грн, позаяк зазначені кошти, одержані позивачем за розрахунковими операціями із застосуванням РРО, не були відображені у КОРО підприємства. Наведена обставина стала підставою для застосування до ЗАТ штрафу згідно з оспорюваним рішенням.

Згідно з п. 2.10 Положення про ведення касових операцій (Постанова НБУ від 19.02.2001 р. №72, у редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) уся готівка, що надходить до кас підприємств, має своєчасно та у повній сумі оприбутковуватися у їхніх касах.

Оприбуткуванням готівки у касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами та веденням касової книги згідно з пунктом 4.2 цього Положення, є здійснення такими підприємствами обліку готівки у повній сумі її фактичних надходжень з оформленням цих операцій у встановленому порядку прибутковим касовим ордером з видачею відповідної квитанції та відображенням у касовій книзі у день одержання підприємством готівки.

Таким чином, з наведеного законодавчого припису випливає, що оприбуткування готівки включає сукупність законодавчо встановлених дій, зокрема для підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки при продажу товарів (послуг), — це застосування РРО-реєстрації таких коштів через РРО та відображення готівки у книзі обліку розрахункових операцій.

А отже, невиконання будь-якої з цих дій є порушенням порядку оприбуткування готівки, за яке передбачено відповідальність у вигляді штрафу в п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми (абзац третій ст. 1 Указу Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки»).

ВІД РЕДАКЦІЇ. Норма щодо оприбуткування готівки через РРО з відображенням їх у КОРО не змінилася і на сьогодні.

Так, відповідно до п. 2.6 Положення №637, у разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО на підставі фіскальних чеків РРО.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру