• Посилання скопійовано

Скасування держреєстрації не тягне за собою недійсність всіх угод

Ухвала ВАСУ від 18.01.2011 р. у справі №К-19060/07

ПОЗИЦІЯ ОДПI. Рішенням суду визнано недійсним свідоцтво про держреєстрацію ТОВ «Р» з моменту видачі та свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ з моменту внесення до реєстру платників ПДВ. Зобов'язання за угодами в цей період є недійсними.

ПОЗИЦІЯ ТОВ «Р». Факт існування госпзобов'язань сторонами не заперечується та підтверджується первинними бухгалтерськими документами, а саме: податковою накладною, видатковою накладною, квитанціями до ПКО.

РІШЕННЯ СУДУ. Суд вважає, що для висновку про недійсність угоди необхідно встановлювати наявність тих обставин, з якими закон пов'язує визнання угоди недійсною. Визнання недійсними установчих документів СГД з підстав його створення без мети здійснення підприємницької діяльності не є підставою для визнання вчинених ним з іншими СГД юридично значимих дій недійсними, оскільки його контрагенти за договором можуть нести відповідальність за наявності вини.

Юридичним наслідком скасування державної реєстрації підприємства з підстав визнання його установчих документів недійсними мало бути здійснення ліквідаційної процедури, під час якої вирішуються питання про задоволення вимог кредиторів, у тому числі держави.

Суд вважає, що немає підстав для висновку про укладення спірної угоди з метою, що завідомо суперечить інтересам держави і суспільства, оскільки не вбачається, у чому ж полягала така мета, а також не доведено, що метою її укладення було настання протиправних наслідків.

Щодо позовної вимоги про визнання правочину недійсним суд застосовує вимоги ст. 157 КАСУ і закриває провадження у справі в цій частині.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Незважаючи на досить сталу судову практику, у податкових органів не зникає бажання звертатися з позовами про визнання угод недійсними або про стягнення до доходу держави отриманого за нікчемними договорами. Не зупиняє їх і пропуск строку, встановленого для застосування адміністративно-господарських санкцій ст. 250 ГКУ.

Причому ситуація не змінилась і з прийняттям ПКУ. Адже, як і раніше, платники податків будуть бачити у своїх актах перевірок вказівки на нікчемність договорів (наказ ДПАУ від 11.09.2008 р. №584 — не зареєстрований у Мін'юсті). Щодо скасування державної реєстрації, то для платників податків — контрагентів ситуація має змінитися у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України. З огляду на положення п. 67.2 та 67.3 ПКУ зняття з обліку як платника податків — контрагента, на наш погляд, може бути лише після набрання чинності судовим рішенням щодо припинення юрособи.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру