• Посилання скопійовано

Філія має право на нульовий ПДВ, якщо експортером за ВМД є головне підприємство

Ухвала ВАСУ від 12.01.2011 р. у справі №К-6507/07

ПОЗИЦІЯ ЗАТ. Реалізація на експорт належної ЗАТ продукції здійснювалася комісіонером-ТОВ за договором між ТОВ та філією ЗАТ. У графі 2 «Відправник/експортер» ВМД зазначено саме ЗАТ. Нульову ставку з ПДВ застосовано філією ЗАТ.

ПОЗИЦІЯ ДПI. Філія не мала права застосовувати відповідно до пп. 6.2.1 Закону України про ПДВ нульову ставку, оскільки такі операції не підтверджені ВМД, в якій відправником (експортером) зазначалася б філія, яка є самостійним платником податку.

РІШЕННЯ СУДУ. Суди попередніх інстанцій виходячи із правил заповнення граф ВМД, зокрема граф 2 та 9, які визначалися Iнструкцією про порядок заповнення ВМД (наказ ДМСУ №307) (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин), та з урахуванням податкового роз'яснення стосовно порядку застосування нульової ставки ПДВ щодо операцій з вивезення (експортування) товарів за межі митної території України, затвердженого наказом ДПАУ від 05.09.2002 р. №418, дійшли правильного висновку, що у випадку коли вивезення товарів за межі митної території України відбувається за ЗЕД-договорами купівлі-продажу, укладеними на підставі договорів комісії або доручення між резидентами України, зазначення у графі 2 ВМД відомостей про власника товарів — платника ПДВ товару відповідало правилам заповнення ВМД, які існували на час здійснення експорту товару.

Як достовірно встановлено судами попередніх інстанцій, філія ЗАТ не є юрособою, а отже, не може бути суб'єктом права власності на експортований товар, який зазначається у графі 2 ВМД.

Отже, зазначене у такій графі ЗАТ вважається відправником товару з метою оформлення такої декларації. З метою оподаткування експортером товару є саме платник податку — філія, у зв'язку з чим застосування останньою нульової ставки до експортних операцій є правильним.

Та обставина, що філія згідно з вимогами статей 3, 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» не може бути самостійним суб'єктом ЗЕД, оскільки не є юрособою, не позбавляє таку філію як платника ПДВ прав та обов'язків такого платника, в тому числі щодо здійснення оподаткування господарських операцій у порядку, визначеному Законом про ПДВ (який був чинним на час виникнення спірних відносин).

ВІД РЕДАКЦІЇ. Ми цілком погоджуємося з таким висновком суду, адже філія не може бути зазначена у графі 2 ВМД. Відповідно до додатка 2 до Iнструкції №307 зазначаються відомості про юрособу, яка перебуває на обліку в митних органах, проставляється ідентифікаційний номер, що формується при взятті суб'єкта ЗЕД на облік. Філія не береться на облік у митних органах.

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру