• Посилання скопійовано

Якщо місце торгівлі не є відокремленим підрозділом, у касовому чеку має зазначатися юрособа

Ухвала ВАСУ від 23.11.2010 р. у справі №К-10340/08

ПОЗИЦІЯ ДПI. За результатами перевірки застосовано штраф, оскільки під час розрахункової операції було виявлено факт видачі АТЗТ фіскального чека без зазначення у ньому місця здійснення діяльності — «Відділ», визначеного у дозволі на розміщення об'єкта торгівлі, виданому юрособі.

ПОЗИЦІЯ АТЗТ. Не є порушенням Закону про РРО зазначення у розрахунковому документі власної назви підприємства замість визначеного у дозволі на розміщення об'єкта торгівлі місця здійснення діяльності — «Відділ». Iнші реквізити дозволяють ідентифікувати особу, яка здійснює торгівлю.

РІШЕННЯ СУДУ. Відповідальність за невиконання законодавчих приписів передбачено у п. 1 ст. 17 Закону про РРО. Згідно з ним, за порушення вимог цього Закону до СГД, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням податкових органів застосовуються фінансові санкції у 5-кратному розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг), на які виявлено невідповідність, у разі нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції.

Отже, підставою для застосування заходів відповідальності, згідно з наведеною нормою Закону, є, зокрема, нероздрукування відповідного розрахункового документа. Тож навіть наявність незначних недоліків у виданому СГД розрахунковому документі не тягне за собою накладення штрафу.

До того ж, згідно з п. 3.2 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614, до обов'язкових реквізитів фіскального касового чека належить, зокрема, назва господарської одиниці. Відповідно до визначення, наведеного у п. 1 цього самого Положення, назва господарської одиниці — це назва, зазначена в дозволі на розміщення господарської одиниці (договорі оренди, іншому документі на право власності або користування господарською одиницею).

Отже, такий реквізит, як назва господарської одиниці, призначено для ідентифікації місця торгівлі або суб'єкта господарювання, який здійснює торгівлю. У нашому випадку місце здійснення торгівлі — «Відділ» не є самостійним об'єктом торгівлі. Тож зазначення позивачем власної назви — АТЗТ «Підприємство...» — не може вважатися порушенням правил здійснення розрахункових операцій.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Розгляньмо іншу ситуацію. Наприклад, підприємство ТОВ 1 орендує приміщення в різних районах містах для надання перукарських послуг. Для цього ТОВ 1 придбало та встановило касовий апарат. Що має зазначатися у касовому чеку під час роздрукування: назва перукарні-салону, де встановлено такий апарат, чи ТОВ 1? Згідно з позицією ВАСУ щодо наведеної справи, потрібно зважати на договір оренди. Якщо ТОВ 1 зазначено в договорі оренди такого салону-перукарні, то касовий чек має містити назву саме ТОВ 1 (ухвала ВАСУ від 22.07.2010 р. у справі №К-17298/10).

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру