• Посилання скопійовано

Працівник-підприємець не втрачає права на ПСП до зарплати, якщо її розмір не перевищує 1320 грн

Працівник одночасно є підприємцем, про що повідомив підприємство на початку 2011 р. I хоча він ще не почав отримувати доходи від здійснення своєї підприємницької діяльності, просимо роз'яснити: чи має право роботодавець надавати такому працівникові ПСП до його зарплати?

З 1 січня 2011 р. порядок оподаткування доходів фізичних осіб регулює ПКУ. Відповідно до пп. 169.2.1 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платникові податку місячного доходу у вигляді заробітної плати (пп. 14.1.48 ПКУ) тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Одночасно пп. 169.2.3 ПКУ наводить кінцевий перелік доходів фізосіб, до яких ПСП не може бути застосовано. Так, до цього переліку входять доходи, інші ніж заробітна плата; заробітна плата, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад'юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету, та доходи самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Отже, якщо працівник одночасно є і підприємцем, він має право на ПСП до нарахованої йому зарплати, якщо її розмір не перевищує 1320 грн.

Відповіді на запитання підготувала Тетяна ДОБРОДІЙ,
заступник директора Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

До змісту номеру