• Посилання скопійовано

ПКУ встановлено вичерпний перелік випадків, коли одноразові пенсійні виплати з недержавного ПФ не оподатковуються

Просимо роз'яснити порядок обкладення ПДФО і хто є податковим агентом щодо одноразових пенсійних виплат, які здійснюють Накопичувальний фонд або недержавний пенсійний фонд.

Статтею 1 з огляду на норми абзацу 2 п. 1 ст. 7 Закону України від 09.07.2003 р. №1057-IV «Про недержавне пенсійне забезпечення» (далі — Закон №1057) встановлено, що пенсійна виплата — це грошова виплата учаснику недержавного пенсійного забезпечення — громадянину України, іноземцю або особі без громадянства або його спадкоємцям, що здійснюється за рахунок накопичених у недержавному пенсійному фонді та облікованих на індивідуальному пенсійному рахунку коштів у випадках, передбачених цим Законом.

Одноразова пенсійна виплата — це пенсійна виплата, що здійснюється одноразово у порядку та у випадках, визначених цим Законом (ст. 1 Закону №1057).

Відповідно до п. 1 ст. 65 Закону №1057 пенсійна виплата може здійснюватися адміністратором недержавного пенсійного фонду одноразово на вимогу учасника фонду в разі:

1) медично підтвердженого критичного стану здоров'я (онкозахворювання, інсульт тощо) або настання інвалідності учасника фонду;

2) коли сума належних учасникові фонду пенсійних коштів на дату настання пенсійного віку учасника фонду не досягає мінімального розміру суми пенсійних накопичень, встановленого Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України;

3) виїзду учасника фонду на постійне проживання за межі України.

Оподаткування доходів фізичних осіб з 01.01.2011 р. здійснюється відповідно до розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ.

Так, пп. 164.2.15 ПКУ встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, як резидента, так і нерезидента, включається, зокрема, сума пенсійних виплат, що сплачуються платникові податку за договорами недержавного пенсійного забезпечення, у випадках та розмірах, визначених пп. 170.8.2 ПКУ.

Водночас, згідно з пп. 165.1.28 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, сума пенсійної виплати із системи недержавного пенсійного забезпечення, визначена пп. 170.8.3 ПКУ.

Порядок застосування підпунктів 165.1.27 та 165.1.28 ПКУ щодо страхових виплат, страхових відшкодувань, викупних сум та пенсійних виплат, отримуваних платником податку за договорами страхування, недержавного пенсійного забезпечення, пенсійного вкладу та довірчого управління (далі — Порядок) затверджено Розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 24.12.2010 р. №997.

Особливості нарахування (виплати) та оподаткування доходів, отриманих за договорами недержавного пенсійного забезпечення, визначено п. 170.8 ПКУ, відповідно до абзацу 4 пп. 170.8.1 якого податковим агентом платника податку — одержувача одноразової виплати за рахунок коштів Накопичувального фонду або недержавного пенсійного фонду є адміністратор такого фонду.

Також пп. 170.8.3 встановлено вичерпний перелік випадків, у разі настання яких одноразові пенсійні виплати, що нараховуються (виплачуються) платникові податку податковим агентом — адміністратором недержавного пенсійного фонду, не оподатковуються, а саме:

— сума одноразових пенсійних виплат, нарахована платникові податку — резиденту, який має вік не менше ніж 70 років (пп. «а» пп. 170.8.3 ПКУ). Факт досягнення платником податку — резидентом віку 70 років підтверджується шляхом пред'явлення податковому агенту — адміністратору недержавного пенсійного фонду паспорта такого платника податку або документа, що його замінює (пп. 1.2 п. 1 розділу III Порядку);

— сума одноразової виплати учаснику недержавного пенсійного фонду, який отримав інвалідність I групи (пп. «в» пп. 170.8.3 ПКУ). Для підтвердження факту отримання платником податку — учасником недержавного пенсійного фонду інвалідності I групи податковому агенту — адміністратору недержавного пенсійного фонду пред'являється довідка медико-соціальної експертної комісії про встановлення такому платникові податку інвалідності I групи (абз. 2 п. 2 розділу III Порядку);

— сума одноразової пенсійної виплати учаснику недержавного пенсійного фонду або Накопичувального фонду за рахунок коштів Накопичувального фонду (пп. «г» пп. 170.8.3 ПКУ).

В інших випадках податковий агент під час здійснення одноразової пенсійної виплати платникові податку повинен утримати та сплатити (перерахувати) до бюджету податок за ставками, визначеними у п. 167.1 ПКУ, згідно з пп. «а» пп. 170.8.2 ПКУ, та подати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до органу державної податкової служби за місцем свого розташування.

Відповіді на запитання підготувала Тетяна ДОБРОДІЙ,
заступник директора Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

До змісту номеру