• Посилання скопійовано

Що нового

Здійснення попереднього документального контролю на кордоні покладено на митницю

! Суб'єктам ЗЕД

ВРУ внесла зміни до деяких законодавчих актів.

Зміни стосуються покладення на митні органи функцій зі здійснення попереднього документального контролю товарів у пунктах пропуску через кордон, що підлягають санітарно-епідеміологічному, фітосанітарному, екологічному, ветеринарно-санітарному контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей.

Зокрема, змінами до Митного кодексу введено поняття «попередній документальний контроль» та встановлено порядок взаємодії митних органів з органами держвлади, що здійснюють контроль під час переміщення товарів через митний кордон України.

Тож попередній документальний контроль — «контрольні заходи, які полягають у перевірці документів та відомостей, необхідних для здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей, та здійснюються митними органами в пунктах пропуску через державний кордон України стосовно окремих товарів, у тому числі продуктів та сировини тваринного походження, що ввозяться на митну територію України (у тому числі з метою транзиту)».

Закон України від 03.02.2011 р. №2973-VI набере чинності з 31.05.2011 р.


Затверджено порядок оплати незалежної експертизи

! СГД

Кабмін затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для проведення незалежної експертизи (випробувань) якості товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів та комплектувальних виробів.

Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у держбюджеті за програмою «Проведення незалежної експертизи (випробувань) якості товарів, сировини, матеріалів, напівфабрикатів та комплектуючих виробів».

Головним розпорядником бюджетних коштів є Міністерство економічного розвитку і торгівлі.

Бюджетні кошти спрямовуються на оплату:

1) зразків продукції, відібраних у госпсуб'єктів, що провадять діяльність у сфері торгівлі і послуг, зокрема у підприємств ресторанного господарства, для проведення незалежної експертизи (випробувань) їх якості;

2) послуг з транспортування зразків продукції;

3) послуг з проведення незалежної експертизи (випробувань) якості зразків продукції.

Постанова КМУ від 02.03.2011 р. №191
набере чинності з дня опублікування (станом на 08.03.2011 р. не опублікована)


Затверджено Порядок нарахування та сплати ЄСВ за деякі категорії застрахованих осіб

! Платникам ЄСВ

Кабмін затвердив Порядок нарахування та сплати до ПФУ єдиного внеску за деякі категорії застрахованих осіб. А саме, за:

1) осіб, які проходять строкову військову службу у Збройних силах, інших утворених відповідно до закону військових формуваннях, СБУ, органах МВС та службу в органах і підрозділах цивільного захисту;

2) осіб, які відповідно до закону отримують допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

3) одного з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікуна, піклувальника, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також за непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або за престарілим, який згідно з висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства;

4) батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Сплата єдиного внеску за цих осіб здійснюється починаючи з 01.01.2011 р.

Єдиний внесок для батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення, нараховується у розмірі 33,2% від суми грошового забезпечення, допомоги або компенсації.

За всіх інших вищезазначених осіб, у т. ч. у разі отримання декількох видів грошового забезпечення, допомоги або компенсації одночасно, єдиний внесок визначається в розмірі мінімального страхового внеску за кожну особу, встановленого законом.

Постанова КМУ від 02.03.2011 р. №178
набере чинності з дня опублікування (станом на 08.03.2011 р. не опублікована)


Встановлено нульову ставку ввізного мита на гречку

! Iмпортерам зернових

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до Закону «Про митний тариф України» (щодо ставки на деякі зернові культури).

Законодавчим актом внесено зміни до Митного тарифу України про встановлення до 1 червня 2011 року на гречку, що класифікується за кодом 1008 10 00 00 УКТЗЕД, нульових пільгової і повної ставок ввізного мита замість чинних щодо неї митних ставок 20%.

Законопроект від 16.02.2011 р. №8117,
прийнятий 03.03.2011 р., станом на 08.03.2011 р. не підписаний Президентом


Брак допуску до державної таємниці — підстава для звільнення

! Роботодавцям

Стаття 40 КЗпП поповнилася нормою, відповідно до якої власник або уповноважений ним орган може розірвати трудовий договір (як строковий, так і безстроковий) не лише у разі скасування допуску працівника до державної таємниці (якщо виконання покладених на нього обов'язків потребує такого доступу), а й у разі відмови працівникові у наданні допуску до державної таємниці.

Закон України від 21.09.99 р. №1079-XIV «Про державну таємницю» також доповнено аналогічною нормою, але на відміну від вищезазначеної, крім звільнення, передбачено можливість переведення працівника на іншу роботу або службу, не пов'язану з державною таємницею.

Крім того, з одного до двох місяців збільшено строк проведення перевірок СБУ громадян у зв'язку з їх допуском до державної таємниці.

Закон України від 03.02.2011 р. №2978-VI чинний з 24.02.2011 р.


Порядок відкриття рахунків фізособам, які здійснюють незалежну професійну діяльність

! Фізособам, які провадять незалежну професійну діяльність

Податкова зазначає, що незалежною професійною діяльністю є участь фізособи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінювачів, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізособою-підприємцем і використовує найману працю не більш як чотирьох фізосіб.

Органи ДПС здійснюють взяття на облік лише приватних нотаріусів, адвокатів та судових експертів як осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Взяття на облік інших категорій фізосіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, відбувається у разі їх реєстрації як фізосіб-підприємців.

Поряд з цим приватні нотаріуси, адвокати та судові експерти мають право на відкриття в банках поточних рахунків для власних потреб, не пов'язаних з їхньою професійною діяльністю.

Особи, які здійснюють інші види діяльності, відкривають поточні та вкладні (депозитні) рахунки для проведення операцій, пов'язаних зі здійсненням їх професійної діяльності, у порядку, встановленому для фізосіб-підприємців, а для власних потреб — у порядку, визначеному для фізосіб.

Датою початку видаткових операцій за поточним та вкладним (депозитним) рахунками фізичної особи — підприємця та фізособи, яка провадить незалежну професійну діяльність (приватного нотаріуса, адвоката, судового експерта), є дата реєстрації отримання банком повідомлення органу ДПС про взяття рахунка на облік.

Крім того, ДПАУ зауважує, що на фізосіб-підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, покладено обов'язок повідомляти про свій статус банки, в яких ці особи відкривають рахунки. Порядок надання такої інформації має визначатися внутрішніми положеннями банку.

Лист НБУ від 22.02.2011 р. №25-111/418-2794


Прийнято закон про вдосконалення діяльності АТ

! Акціонерним товариствам

Президент України Віктор Янукович підписав Закон №2994-VI «Про внесення змін до Закону «Про акціонерні товариства» щодо удосконалення механізму діяльності акціонерних товариств».

Законом, зокрема, передбачено, що акції публічного акціонерного товариства можуть купуватися і продаватися на фондовій біржі. Публічне акціонерне товариство зобов'язане пройти процедуру включення акцій до біржового списку хоча би однієї фондової біржі.

У законі передбачено норму, що рішення про здійснення значної правової дії, якщо ринкова вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такої дії, становить 50 і більше відсотків вартості активів за даними останньої річної фінансової звітності акціонерного товариства, ухвалюється більш ніж 50% голосів від загальної кількості акціонерів.

Верховна Рада також підтримала пропозицію Президента про вилучення із закону норми про надання мажоритарним акціонерам — власникам 95% і більше акцій товариства права примусового викупу акцій у всіх інших акціонерів.

Закон України від 03.02.2011 р. №2994-VI чинний з 02.03.2011 р.


Застосування нових податкових пільг з імпорту товарів та заповнення окремих граф ВМД

! Суб'єктам ЗЕД

ДМСУ нагадує, що Податковим кодексом запроваджено низку нових податкових пільг, які застосовуються до товарів, що імпортуються. У зв'язку з цим ДМСУ роз'яснила порядок їх застосування та заповнення окремих граф ВМД:

— щодо звільнення від обкладення ПДВ культурних цінностей.

Від обкладення ПДВ звільняються операції із ввезення на митну територію України культурних цінностей за кодами згідно з УКТ ЗЕД 9701 10 00 00, 9701 90 00 00, 9702 00 00 00, 9703 00 00 00, 9704 00 00 00, 9705 00 00 00, 9706 00 00 00, виготовлених 50 і більше років тому.

Пунктом 180.1 ст. 180 Податкового кодексу визначено перелік платників ПДВ, а абзацом 4 ч. 3 пункту встановлено, що норми цього пункту не застосовуються до операцій з ввезення в Україну фізособами (громадянами) чи СПД, які не є платниками ПДВ, культурних цінностей, зазначених у п. 197.7 ст. 197 Кодексу. Тож при митному оформленні культурних цінностей ПДВ не справляється.

До приведення наказів ДМСУ у відповідність до норм Податкового кодексу при митному оформленні зазначених товарів у гр. 36 ВМД слід використовувати коди пільги в обкладенні товарів ПДВ «105» — для юросіб та «306» — для фізосіб (громадян);

— щодо звільнення від обкладення акцизним податком еталонних (моніторингових) чи тестових зразків тютюну.

Звільняються від обкладення акцизним податком операції з ввезення акредитованими державними випробувальними лабораторіями та/або госпсуб'єктами, які мають ліцензії на виробництво тютюну, еталонних (моніторингових) чи тестових зразків тютюнових виробів (не призначених для продажу вроздріб) для проведення досліджень чи випробувань.

На тютюнові вироби встановлено одночасно адвалорні та специфічні ставки акцизного податку. При обчисленні цього податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є вартість товарів (продукції), що ввозяться в Україну, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на продукцію, яку він імпортує, без ПДВ та з урахуванням акцизного податку.

У разі ввезення еталонних (моніторингових) чи тестових зразків тютюнових виробів для проведення досліджень чи випробувань декларацію про максимальні роздрібні ціни імпортер не надає. Разом з цим, для тютюнових виробів встановлено мінімальне акцизне податкове зобов'язання зі сплати акцизного податку.

У зв'язку з цим при застосуванні податкової пільги акцизний податок у гр. 47 ВМД нараховується умовно виходячи з мінімального акцизного податкового зобов'язання.

До приведення наказів ДМСУ у відповідність до норм ПКУ у гр. 36 ВМД слід використовувати код пільги в обкладенні товарів акцизним податком «144»;

— щодо звільнення від оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України, при розміщенні їх в окремі митні режими.

Не є об'єктом обкладення ПДВ операції з постачання товарів на митну територію України у митному режимі відмови на користь держави. При цьому ПДВ не сплачується, а у митних режимах митного складу, знищення або руйнування, магазину безмитної торгівлі застосовується повне умовне звільнення від обкладення цим податком.

Підпунктом 213.3.3 п. 213.3 ст. 213 ПКУ встановлено звільнення від обкладення акцизним податком для операцій з ввезення підакцизних товарів (продукції) в Україну, якщо при цьому не справляється ПДВ у зв'язку з розміщенням товарів (продукції) у митних режимах митного складу, знищення або руйнування, відмови на користь держави та магазину безмитної торгівлі.

У зв'язку з цим при розміщенні товарів у митних режимах митного складу, знищення або руйнування, відмови на користь держави та магазину безмитної торгівлі гр. 36 та 47 ВМД не заповнюються.

Лист ДМСУ від 01.03.2011 р. №11/2-10.15/3324-ЕП

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру