• Посилання скопійовано

За перевищення виручки платником єдиного податку — ПЗ з ПДФО

Ухвала ВАСУ від 17.08.2010 р. у справі №К-37072/09

ПОЗИЦІЯ СПДФО. СПДФО не отримував у I кварталі 2008 р. інших доходів, ніж від підприємницької діяльності, що обкладається ЄП. На вимогу Указу №727/98 СПДФО у II кварталі перейшов на загальну систему оподаткування. СПДФО на єдиному податку не є платником ПДФО.

ПОЗИЦІЯ ДПI. Перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, СПДФО перевищив граничний обсяг виручки у I кварталі 2008 р. Декларацію про доходи за вказаний період не подавав. Відповідно до п. 9.12 ст. 9 Закону №889 сума перевищення підлягає оподаткуванню.

РІШЕННЯ СУДУ. Як встановлено судами попередніх інстанцій, підставою для прийняття відповідачем оспорюваного податкового повідомлення-рішення став акт про результати виїзної позапланової перевірки, в якому зазначено про перевищення граничного обсягу виручки за рік, ненадання декларації про доходи за зазначений період та заниження у зв'язку з цим податку з доходів фізичних осіб за 2008 рік.

Згідно з приписами п. 22.10 ст. 22 Прикінцевих положень Закону України від 22.05.2003 р. №889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб», до набрання чинності спеціальним законом з питань оподаткування фізосіб-СПД, діє розділ IV Декрету КМУ «Про прибутковий податок з громадян», який застосовується з урахуванням положень п. 9.12 ст. 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб».

Підприємець, отримавши інші доходи від здійснення підприємницької діяльності, ніж ті, які можуть обкладатись єдиним податком згідно з правилами, встановленими спеціальним законодавством з питань спрощеної системи оподаткування, повинен сплачувати з цих доходів податок з доходів фізичних осіб.

Як зазначено судами, СПДФО не заперечує, що він перевищив граничні обсяги виручки від здійснення підприємницької діяльності, встановлені Указом №727/98, однак помилково вважає, що єдиним наслідком цього може бути лише перехід з наступного кварталу на загальну систему оподаткування.

Таким чином, суди попередніх інстанцій правильно визначили необхідність застосування приписів Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» до доходів СПДФО, отриманих у I кварталі 2008 року, які перевищують граничні обсяги виручки від здійснення підприємницької діяльності, встановлені вищезазначеним Указом №727/98.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Прикро, але вже у другій половині 2010 року ВАСУ різко змінив свій погляд (ухвалою від 16.02.2010 р. у справі №К-21035/08 ВАСУ підтримав підприємця).

Причиною став лист ВАСУ від 20.07.2010 р. №1112/11/13-10, яким визнано:

1. Застарілість і недостатню докладність норм Указу №727/98, що створює підстави для можливих зловживань.

2. Суперечливість позицій податкового органу в такій категорії спорів (наприклад, п. 14 листа ДПАУ від 30.12.2005 р. №26268/7/16-1117 — див. «ДК» №8/2006).

До законодавчого врегулювання проблемних питань ВАСУ вважає за необхідне виходити з такого. Зважаючи на положення Указу, несплата ПДФО, як це передбачено для платників єдиного податку, можлива лише в разі відповідності граничного обсягу виручки платника єдиного податку розмірам, визначеним Указом.

За таких обставин оподаткування доходів, отриманих платником єдиного податку з порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування, повинно здійснюватися із застосуванням правил загальної системи оподаткування.

Отже, надавати правову оцінку висновкам податкової інспекції про наявність підстав для нарахування підприємцям — платникам єдиного податку ПЗ з ПДФО із сум, що перевищують граничний обсяг виручки, адмінсуди повинні з урахуванням... також Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб».

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру