• Посилання скопійовано

Щодо коригування податкової накладної, складеної при вивезенні товарів за межі митної території України (витяг)

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 06.02.2024 №594/ІПК/99-00-21-03-02

Суттєво. Якщо аркуш коригування до митної декларації не оформлюється, то розрахунок коригування до податкової накладної, складеної за операцією з вивезення товарів за межі митної території України, не складається.

!  Експортерам

Державна податкова служба України розглянула звернення щодо коригування податкової накладної, складеної при вивезенні товарів за межі митної території України, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариством згідно з зовнішньоекономічним контрактом було поставлено за межі митної території України товари на умовах поставки ІНКОТЕРМС 2020:СIF (право власності переходить до покупця у місці розвантаження). Після закінчення митного оформлення та вивезення товарів за межі митної території України частину товарів було втрачено при транспортуванні до покупця, внаслідок чого покупцю було поставлено меншу кількість товару, ніж зазначено у відповідній митній декларації.

Вартість втрачених товарів було відшкодовано Товариству експедитором.

Аркуш коригування до митної декларації, складеної при вивезенні товарів за межі митної території України, не оформлювався.

Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію щодо:

1) необхідності коригування податкової накладної, складеної при вивезенні товарів за межі митної території України;

2-3) необхідності нарахування (та за якою ставкою ПДВ) податкових зобов’язань виходячи з вартості втрачених за межами митної території України товарів та звітного періоду, у якому здійснюється таке нарахування.

<...>

Щодо питання 1

Базою оподаткування для операцій з вивезення товарів за межі митної території України є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог МКУ. Податкова накладна за зазначеною операцією складається виходячи з такої договірної (контрактної) вартості, зазначеної в митній декларації.

Отже, після вивезення товарів за межі митної території України, яке підтверджене відповідною митною декларацією, розрахунок коригування до податкової накладної, складеної виходячи з договірної вартості, зазначеної у такій митній декларації, складається у випадку зміни митної вартості вивезеного товару на підставі аркуша коригування до такої митної декларації. Якщо аркуш коригування до митної декларації не оформлюється, то розрахунок коригування до податкової накладної, складеної за операцією з вивезення товарів за межі митної території України, не складається.

Щодо питань 2, 3

<...>

Із зазначеного питання платнику податку доцільно звернутися до Державної митної служби України як до центрального органу виконавчої влади, який, зокрема, забезпечує та здійснює контроль за дотриманням вимог законодавства під час переміщення товарів через митний кордон України та після завершення операцій з митного контролю та митного оформлення.

<...>

До змісту номеру