• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Витрати на проєктну документацію понесено, а замовник обрав конкурента: облік та оподаткування
Підприємство — платник податку на прибуток здійснило оплату ФОПу — платникові єдиного податку 3-ї групи, без ПДВ, за розроблення проєктно-технічної документації, щоб провести переговори з потенційним клієнтом та представити проєкт капітального обладнання на його об’єкті. Але клієнт вирішив придбати таке обладнання у конкурентів. Як правильно ідентифікувати ці витрати та відобразити в обліку?

Аванс на відрядження за кордон виплачено на особисту платіжну картку працівника та корпоративну картку: як врахувати?
Працівник отримав аванс на відрядження за кордон на особисту платіжну картку в гривнях та отримав корпоративну картку в євро. Після закінчення відрядження у працівника залишилася невикористана сума коштів у гривнях, але йому забракло коштів у євро. Чи можна за залишок гривень компенсувати перевитрати в євро?

Як великому платнику податків враховувати від’ємне значення об’єкта оподаткування?
За 2022 рік підприємство за декларацією з податку на прибуток отримало збиток. У I кварталі 2023 р. — прибуток, його зменшили на 50% збитку 2022 року. Але за наступні періоди і за 2023 рік є збиток. Як враховувати від’ємне значення?

Дебіторська заборгованість резидента «Дія Сіті»
На балансі резидента «Дія Сіті», з 01.07.2022 платника податку на особливих умовах, є дебіторська заборгованість за послуги нерезидентові, надані 2019 року, коли ТОВ було платником податку на загальних підставах. Нерезидент письмово підтвердив свій борг. Чи потрібно цю заборгованість показувати в рядку 24.2 додатка ДІЯ і сплачувати з неї податок 9%? Чи стає така заборгованість безнадійною у 2022 році? У разі прощення боргу боржнику 2023 року — в якому рядку додатка ДІЯ його відображати?

Оподаткування при виході підприємства зі складу ТОВ й отриманні частки коштами
Підприємство на ЄП групи 3 (5%) виходить зі складу учасників ТОВ (яке є збитковим), отримуючи свою частку коштами. Кошти повертатимуться частинами протягом року. Які податкові наслідки для підприємства? Чи треба враховувати повернуту суму вкладу в річний обсяг доходу підприємства?

До змісту номеру