• Посилання скопійовано

Суть справи

Податкові наслідки і ризики позички майна
Підприємство отримує у користування чи надає в користування майно за договором позички. Як це оформити? Які податкові наслідки такої операції?

ВЗ з негрошових доходів: із коефіцієнтом чи без?
Тривалий час ДПС консультувала, що, розраховуючи військовий збір, «натуральний» коефіцієнт не застосовують. Аж раптом видала ІПК ДПСУ від 02.11.2023 №3900/ІПК/99-00-24-03-03-06 (див. «ДК» №9/2024), за якою коефіцієнт застосовувати треба. То треба чи ні, і що змінилося? Спробуймо з’ясувати.

Застосування ПСП на дітей у 2024 році
Поговоримо про правила застосування ПСП у 2024 році для тих працівників, які мають дітей. Коли може застосовуватися ПСП на дітей? Які документи потрібно подати разом із заявою для її застосування? Як розраховується граничний розмір доходу для ПСП на дітей?

Чи транспортна етикетка замінить CMR?
Підприємство отримало від перевізника транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут, але немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?

Акт робіт не підписано — як вибороти оплату?
Верховний Суд має чітку та сталу позицію про дії підрядника і замовника щодо процедури приймання-передачі виконаних робіт. Як діяти підрядникові, якщо замовник відмовляється або не бажає підписувати акт?

Комісія чи доручення: що вибрати?
Підприємство планує продавати товари за посередницькими договорами. Але ще не визначилося з видом договорів — доручення чи комісії. Які особливості таких договорів та чи є відмінності в обліку?

Оренда нерухомості: пролонгація і відмова
Якщо орендар вирішив і далі користуватися орендованим майном, як це оформити документально? А якщо одна зі сторін хоче відмовитися від пролонгації договору? У якій формі документа це оформлювати? На ці та інші запитання відповідає судова практика.

Відшкодування ПДВ за рішенням суду
ТОВ звернулося до ДПСУ по консультацію із запитаннями щодо відшкодування ПДВ: чи потрібно повторно подавати дод. 4 та чому слід зазначати саме рахунок СЕА ПДВ для відшкодування задекларованих сум податку? Надану у відповідь ІПК ДПСУ від 19.01.2024 №324/ІПК/99-00-04-02-03 (див. «ДК» №9/2024) коментуємо нижче.

Спільна діяльність без об’єднання вкладів
Зареєстровано договір спільної діяльності без створення юрособи та без об’єднання вкладів для вирощування сільгосппродукції. Один учасник надав право користування земельною ділянкою, інший — посівні матеріали, добрива, засоби захисту рослин, знання, навички, роботи/послуги та безпосередньо бере участь у виробництві продукції. Оператор договору — платник ЄП IV групи. Учасники договору та сам договір — платники ПДВ. За умовами договору вирощена сільгосппродукція може бути розподілена між учасниками в натурі. Які наслідки з ПДВ та ЄП IV групи при розподілі продукції в натурі між учасниками?

До змісту номеру