• Посилання скопійовано

Щодо права перебування юридичної особи — платника єдиного податку на спрощеній системі оподаткування третьої групи при наявності КВЕД 47.30 «Роздрібна торгівля пальним»

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 16.01.2024 №240/ІПК/99-00-04-03-03

Суттєво. ДПС невпевнено припускає, що СГ можуть бути платниками ЄП у разі роздрібного продажу ПММ в ємностях до 20 літрів і наявності КВЕД 47.30 «Роздрібна торгівля пальним».

!  Юрособам

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Товариства про надання індивідуальної податкової консультації щодо питання права перебування юридичної особи — платника єдиного податку на спрощеній системі оподаткування третьої групи при наявності КВЕД 47.30 «Роздрібна торгівля пальним» та про податкові наслідки, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), у межах компетенції повідомляє.

У зверненні зазначено, що основним видом діяльності Товариства є торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів. Серед видів діяльності Товариства, які зазначені в ЄДРПОУ, наявний КВЕД 47.30 «Роздрібна торгівля пальним». Товариство планує займатися торгівлею продовольчими та не продовольчими товарами в магазині (без торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами). Цей КВЕД був включений до видів діяльності Товариства у зв’язку з тим, що Товариство торгує вроздріб моторними оливами та іншими паливно-мастильними матеріалами в ємностях до 20 літрів, а саме цей КВЕД включає в себе торгівлю даним видом товарів.

Товариство перебуває на спрощеній системі оподаткування та є платником єдиного податку зі ставкою три відсотки (платник ПДВ).

Враховуючи вищевикладене, Товариство просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1) Чи КВЕД 47.30 «Роздрібна торгівля пальним» надає право застосовувати спрощену систему оподаткування?

2) Чи дозволено на спрощеній системі оподаткування торгувати вроздріб моторними оливами та іншими паливно-мастильними матеріалами в ємностях до 20 літрів?

3) Чи може Товариство перебувати на спрощеній системі оподаткування із КВЕДом 47.30 «Роздрібна торгівля пальним», якщо Товариство здійснює роздрібну торгівлю моторними оливами та іншими паливно-мастильними матеріалами у ємностях до 20 літрів?

Щодо першого — третього питань

Методологічні основи та пояснення до позицій національного класифікатора ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (далі — КВЕД-2010) затверджено наказом Державного комітету статистики України від 23.12.2011 №396 (далі — Наказ №396).

Згідно з класифікатором КВЕД-2010 вид економічної діяльності 47.30 «Роздрібна торгівля пальним» включає роздрібну торгівлю паливом для автотранспортних засобів і мотоциклів, роздрібну торгівлю паливом для автотранспортних засобів через мережу автозаправних станцій. Цей клас також включає роздрібну торгівлю мастильними матеріалами й охолоджуючими рідинами для автотранспортних засобів.

Відповідно до пункту 215.1 статті 215 Кодексу до підакцизних товарів належать, зокрема, пальне, у тому числі товари (продукція), що використовуються як пальне для заправлення транспортних засобів, обладнання або пристроїв з двигунами внутрішнього згоряння із запалюванням від стиснення, з двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, з двигунами внутрішнього згоряння з кривошипно-шатунним механізмом та коди яких згідно з УКТ ЗЕД не зазначені у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 Кодексу (крім газу природного у газоподібному стані за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТ ЗЕД).

Відповідно до підпункту 212.1 статті 212 Кодексу платником акцизного податку є, зокрема:

— особа — суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах);

— особа (у тому числі юридична особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), постійне представництво, які реалізують пальне або спирт етиловий.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлені главою 1 розділу XIV Кодексу.

Відповідно до пункту 291.3 статті 291 Кодексу юридична особа може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування обліку та звітності» розділу ХIV Кодексу.

Згідно з пунктом 297.1 статті 297 Кодексу платники єдиного податку не звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з акцизного податку. Тобто платник єдиного податку, який здійснює роздрібну торгівлю підакцизними товарами, є платником акцизного податку.

Поряд з тим відповідно до пункту 291.5 статті 291 Кодексу визначено перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Зокрема, не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи суб’єкти господарювання (юридичні особи), які здійснюють, зокрема, виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, перрі (без додання спирту) та столових вин).

Враховуючи вищевикладене, здійснення діяльності в рамках виду економічної діяльності 47.30 «Роздрібна торгівля пальним» передбачає безпосередньо діяльність з продажу підакцизних товарів, що відноситься до переліку видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Тобто відповідно до пункту 291.5 статті 291 Кодексу заборонено використання спрощеної системи оподаткування суб’єктами господарювання, які здійснюють торгівлю підакцизними товарами, зокрема паливно-мастильними матеріалами. При цьому Кодекс не обмежує право суб’єктів господарювання використовувати спрощену систему оподаткування при роздрібному продажі паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів, які будуть реалізовуватися в рамках виду економічної діяльності 47.30 «Роздрібна торгівля пальним».

Водночас для використання спрощеної системи оподаткування суб’єкти господарювання повинні дотримуватися вимог глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу ХIV Кодексу.

Так, у рамках вимог Кодексу контролюючими органами можуть бути з’ясовані обставини використання суб’єктами господарювання спрощеної системи господарювання. У разі недотримання суб’єктами господарювання п. 291.5 ст. 291 Кодексу його реєстрація платником єдиного податку може бути анульовано.

Слід зазначити, що необхідною умовою правильного застосування податкового законодавства є встановлення (з’ясування) всіх суттєвих обставин здійснення відповідних господарських операцій та детальне вивчення всіх первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку, оформленням яких вони супроводжувались.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

До змісту номеру