• Посилання скопійовано

Максимальна тривалість відпустки без збереження зарплати та продовження лікарняного в разі ускладнень під час пологів

Скільки максимально днів відпустки без збереження заробітної плати може використати працівник (не ВПО і не виїжджає за кордон)? На скільки максимально днів може бути продовжено лікарняний листок у разі ускладнень під час пологів?

Максимальна тривалість відпустки без збереження зарплати

Частиною 3 ст. 12 Закону №21361 передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки2.

1 Закон України від 15.03.2022 №2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Закон України від 15.11.1996 №504/96-ВР «Про відпустки».

Тобто роботодавець має право надавати працівникові відпустку без збереження заробітної плати на час воєнного стану (за його заявою та виключно на його бажання) без обмеження строку.

Отже, працівник може скористатися цією нормою та написати заяву на відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану, а роботодавець — видати відповідний наказ.

Проте у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівникові у наданні зазначеної відпустки, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Продовження лікарняного в разі ускладнень під час пологів

Лікарняний зазвичай видається з 30 тижня вагітності. Оплачувана відпустка по вагітності та пологах, згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 18 Закону №11051, надається тривалістю 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після), а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей додатково надається 14 календарних днів відпустки.

1 Закон України від 23.09.1999 №1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру