• Посилання скопійовано

Що нового

Змінилася форма довідки про подану декларацію про доходи

!  Фізособам

Міністерство фінансів України затвердило зміни до затверджених наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. №568:

— форми довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань);

— Порядку оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань).

Відповідно до змін, платники податків — фізособи (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), подають заяву про видачу довідки та податкову декларацію про майновий стан і доходи, на підставі якої видається довідка, до будь-якого контролюючого органу, тобто без прив’язки до місця податкового обліку.

Таким платникам податків довідка у паперовій формі видається тим контролюючим органом, до якого подано заяву.

Є й інші дрібні зміни. Так, по батькові вже не є обов’язковим реквізитом, а замість ініціалів наводиться ім’я.

Наказ Мінфіну від 16.06.2022 р. №174
набере чинності через 30 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 20.07.2022 р. офіційно не опублікований


Змінено форму декларації акцизного податку

!  Платникам акцизного податку

Міністерство фінансів України затвердило зміни до затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. №14:

форми декларації акцизного податку;

Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку.

Зокрема, у формі декларації викладено в новій редакції:

розділ Д «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» — тепер це «Податкові зобов’язання з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а також виробниками та/або імпортерами тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах»;

розділ Е «Податкові зобов’язання з реалізації електричної енергії»;

додаток 7 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації електричної енергії».

Крім того, додано додаток 6-1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів згідно із підпунктом 213.1.14 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу (тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, рідини, що використовуються в електронних сигаретах)».

Докладніше див. «ДК» №30/2022.

Наказ Мінфіну від 31.05.2022 р. №151
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.07.2022 р. офіційно не опублікований


Закон про оптимізацію трудових відносин набрав чинності

!  Працедавцям і працівникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням в газеті «Голос України» 18.07.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».

Про нововведення цього закону ми писали в «ДК» №29/2022, «ДК» №29/2022 та «ДК» №30/2022.

Закон України від 01.07.2022 р. №2352-IX чинний з 19.07.2022 р.


Зміни в БКУ для держпідтримки аграріїв

!  Аграріям

У зв’язку з офіційним опублікуванням в газеті «Голос України» 18.07.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

Законом, зокрема, установлено, що у 2022 році підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції за бюджетною програмою «Підтримка фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції» (код 2801500) здійснюється через Український державний фонд підтримки фермерських господарств у разі внесення відомостей про них до Державного аграрного реєстру.

На період дії воєнного стану до Державного аграрного реєстру вносяться відомості про виробників сільськогосподарської продукції без дотримання вимог, визначених п. 2.15-1 ст. 2 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України», щодо питомої ваги вартості сільськогосподарських товарів/послуг.

Такі суб’єкти господарювання включаються до Державного аграрного реєстру на період дії воєнного стану та не більш як на 12 місяців після його припинення або скасування. Якщо після завершення цього періоду виробник сільськогосподарської продукції не відповідає вимогам, визначеним п. 2.26 ст. 2 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України», він автоматично вилучається з Державного аграрного реєстру.

Крім того, Державтодор отримав право за погодженням з Мінфіном здійснювати правочини з борговими зобов’язаннями, що виникли за запозиченнями, залученими під держгарантії з метою фінансового забезпечення розвитку мережі та утримання автодоріг загального користування державного значення.

Закон України від 09.07.2022 р. №2385-IX чинний з 19.07.2022 р.


Зміни до МКУ посприяють діяльності індустріальних парків

!  Індустріальним паркам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.07.2022 р. того самого дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 287 Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності індустріальних парків в Україні».

Документом уточнено, що при ввезенні на митну територію України від оподаткування митом звільняються нове устаткування (обладнання) та комплектуючі вироби до нього, що ввозяться учасниками індустріальних парків, включених до Реєстру індустріальних парків, які класифікуються за певними кодами УКТ ЗЕД.

Таке звільнення надається за умови, що зазначене устаткування (обладнання) та комплектуючі вироби до нього:

є новими (з дати виготовлення до дати ввезення на митну територію України минуло не більше 3 років);

не були у використанні;

ввозяться учасниками індустріальних парків виключно для власного використання на території (у межах) індустріального парку без права відчуження, передання в оренду, лізинг чи інше право користування третім особам на будь-яких умовах раніше 5 років з дати їх ввезення на митну територію України;

не мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом та/або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, та/або не ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом.

Порядок ввезення та цільового використання зазначених товарів визначає КМУ.

Втрата статусу учасника індустріального парку раніше п’яти років з дати ввезення на митну територію України у вищезгаданому порядку устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього тягне за собою виникнення обов’язку зі сплати ввізного мита та пені у строки та порядку, що встановлені МКУ.

До вищезгаданих положень встановлені ст. 102 ПКУ строки давності не застосовуються.

Закон України від 21.06.2022 р. №2331-IX чинний з 18.07.2022 р.


Сприяння індустріальним паркам — зміни до ПКУ

!  Індустріальним паркам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.07.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності індустріальних парків в Україні».

Відповідно до Закону, зокрема, звільняється від оподаткування прибуток учасника індустріального парку, включеного до Реєстру індустріальних парків, від здійснення госпдіяльності за визначеними КВЕДами у сферах переробної промисловості, збирання, оброблення й видалення відходів, відновлення матеріалів виключно на території (в межах) індустріального парку, протягом 10 послідовних років з дня подання заяви. Докладні умови застосування такого звільнення теж визначено цим Законом.

Операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього, визначені ч. 6 ст. 287 МКУ, що ввозяться учасниками індустріальних парків, включених до Реєстру індустріальних парків, виключно для власного використання з метою здійснення ними діяльності у зазначених сферах на території (в межах) індустріального парку (без права надання в оренду, лізинг чи передачу в користування третім особам на будь-яких інших умовах), звільняються від оподаткування ПДВ, за умови що з дати виготовлення устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього до дати ввезення їх на митну територію України минуло не більше трьох років і вони не були у використанні.

Крім того, передбачено можливість зменшення ставки плати за землю за земельні ділянки, що входять до складу території індустріальних парків, або звільнення від сплати земельного податку.

Місцеві ради мають право встановлювати пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується на відповідній території, з об’єктів нежитлової нерухомості, що розташовані на території індустріального парку та перебувають у власності учасників індустріального парку, включеного до Реєстру індустріальних парків.

Також Законом встановлено звільнення від оподаткування ПДВ постачання навчальних та освітніх послуг резидентами «Дія Сіті».

Закон України від 21.06.2022 р. №2330-IX чинний з 19.07.2022 р.


Зміни в справлянні мита з міжнародних посилок

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.07.2022 р. того самого дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях, та порядку їх декларування».

Зокрема, додалося визначення терміна «депеша» — згруповані міжнародні поштові відправлення, що відправляються одночасно з місця міжнародного поштового обміну однієї країни до іншої згідно з планом направлення міжнародної пошти та/або планом направлення пошти EMS за однією письмовою картою CN 31, CN 32 або посилковою картою CP 87 та переміщуються через митний кордон України оператором поштового зв’язку.

Визначено, що пропуск на митну територію України депеш та контроль їх доставки до митного органу, в зоні діяльності якого знаходиться місце міжнародного поштового обміну, здійснюються митним органом, у зоні діяльності якого розташований пункт пропуску через державний кордон України, на підставі супровідних поштових документів CN 37, CN 38, CN 41, що використовуються як документ контролю доставки.

Вивезення депеш, а також їх пропуск за межі митної території України та контроль доставки від місця міжнародного поштового обміну до пункту пропуску через державний кордон України здійснюються на підставі супровідних поштових документів CN 37, CN 8, CN 41.

Згадані вище положення набирають чинності з 18.01.2023 р.

Закон України від 25.01.2022 р. №1999-IX чинний з 19.07.2022 р.


Затверджено порядок автоматичної реєстрації бізнесу

!  Бізнесу

Міністерство юстиції та Міністерство цифрової трансформації України спільним наказом затвердили Порядок надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у автоматичному режимі.

Цей Порядок визначає механізм надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у автоматичному режимі без участі державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань у режимі реального часу за допомогою ПЗ ЄДР на підставі документів суб’єктів звернення, поданих в електронній формі засобами Порталу Дія.

Без участі держреєстратора, в автоматичному режимі можуть проводитися такі реєстраційні дії:

держреєстрація фізособи підприємцем;

держреєстрація змін до відомостей про фізособу-підприємця, що містяться в ЄДР (крім змін до РНОКПП, даних паспорта громадянина України);

держреєстрація припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця за її рішенням;

держреєстрація створення ТОВ, що діє на підставі модельного статуту, засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками якого є громадяни України, яким присвоєно РНОКПП та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Наказ Мін’юсту та Мінцифри від 14.07.2022 р. №2933/5/66 чинний з 16.07.2022 р.


Ратифіковано Конвенцію про визнання та виконання іноземних судових рішень

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 18.07.2022 р. через 10 днів з цієї дати набирає чинності Закон «Про ратифікацію Конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах». Ідеться про Конвенцію, вчинену 02.07.2019 р. у м. Гаазі.

Конвенція набирає чинності для України в порядку, визначеному ст. 28 Конвенції.

Конвенція застосовується до визнання та виконання судових рішень у цивільних або комерційних справах. При цьому вона не поширюється на податкові, митні чи адміністративні справи.

Конвенція застосовується до визнання та виконання в одній Договірній Державі судового рішення, ухваленого судом іншої Договірної Держави.

Закон України від 01.07.2022 р. №2342-IX набирає чинності з 28.07.2022 р.


Порядок реімбурсації лікарських засобів зазнав змін

!  Усім

Кабмін вніс зміни до Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 28.07.2021 р. №854, вилучивши з нього пункт 2-1.

Зазначеним пунктом передбачалося, що на період дії воєнного стану:

суб’єктам господарювання за договорами про реімбурсацію здійснюється повне відшкодування вартості (реімбурсація) препаратів інсуліну;

положення цього Порядку щодо часткового відшкодування вартості (реімбурсації) препаратів інсуліну, розрахунку суми доплати за препарати інсуліну, що сплачуються пацієнтами аптечному закладу, — не застосовуються, доплата з пацієнтів — не стягується;

розмір реімбурсації первинної упаковки торговельної назви препарату інсуліну визначається на рівні роздрібної ціни за первинну упаковку торговельної назви препарату інсуліну для всіх категорій пацієнтів, передбачених цим Порядком, та типів і форм випуску таких препаратів.

Постанова застосовується з 15.07.2022 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.07.2022 р. №780 чинна з 14.07.2022 р.


Зміни в інструкції про валютний контроль

!  Суб’єктам ЗЕД

Нацбанк вніс зміни до Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою НБУ від 02.01.2019 р. №7.

Зокрема, Інструкцію доповнено положенням, згідно з яким банк відповідно до Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України, надає НБУ інформацію про виникнення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) за операцією резидента з експорту, імпорту товарів.

Постанова  Національного банку України від 12.07.2022 р. №143 чинна з 14.07.2022 р.


Затверджено порядок оцінювання заяв на отримання мікрогранту

!  Суб’єктам малого і мікропідприємництва

Міністерство економіки України затвердило Порядок проведення оцінювання заяв, критерії оцінювання та необхідну кількість балів (оцінку) для прийняття Державним центром зайнятості рішень про надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу.

Цей Порядок визначає процедуру оцінювання заяв, що подаються фізособами та суб’єктами господарювання, визначає критерії оцінювання та необхідну кількість балів (оцінка) для прийняття рішень про надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу Державним центром зайнятості за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету за програмою «Надання грантів для створення або розвитку бізнесу».

Також цим наказом затверджено:

форму бізнес-плану;

форму договору про надання мікрогранту;

кінцеві строки подання заяв та граничну суму мікрогрантів.

Наказ застосовується з 01.07.2022 р.

Наказ Мінекономіки від 06.07.2022 р. №1969
чинний з 08.07.2022 р. та застосовується з 1 липня 2022 року.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру