• Посилання скопійовано

Суть справи

Переоцінка, зменшення корисності ОЗ
Розглянемо особливості переоцінки та зменшення корисності ОЗ. Чим вони відрізняються?

Призупинення трудового договору: що нового?
Законотворці внесли зміни до такого тимчасово-воєнного явища, як зупинення трудового договору. Нагадаємо, що це таке, і проаналізуємо, що саме змінили.

ПДВ у разі анулювання митної декларації
10.02.2022 р. складено МД на товар, складено ПН, але контроль за товаром підприємство втратить після перетину митного кордону України. У зв’язку з воєнними діями товар не перетнув митний кордон. 20.03.2022 р. один контейнер відчужено на користь ЗСУ. 09.05.2022 р. митниця визнала недійсними МД. 27.06.2022 р. знову складено МД. Який бухоблік та що з ПДВ?

Звільнення мобілізованого працівника
Працівник підприємства призваний на військову службу під час мобілізації та звільнений від роботи наказом керівника підприємства. Чи може такий працівник звільнитися з підприємства за власним бажанням за ст. 38 КЗпП або за угодою сторін згідно з п. 1 ст. 36 КЗпП?

Наказ №148: зміни до Плану рахунків тощо
Наказом №148 (див. «ДК» №30/2022) внесено зміни до Плану рахунків, Інструкції №291, НП(С)БО 7 і Положення №879. Зміни наберуть чинності з дня опублікування наказу. Що змінилося, розглянемо нижче.

Чи можна виправити РНОКПП без перевірки?
Підприємство отримало листа від ПФУ про неправильне зазначення реєстраційного номера ЗО в реєстрі ЗО за 2000 і 2003 рр., що призводить до спотворення відомостей або невнесення інформації до персональної облікової картки ЗО про страховий стаж, зарплату і трудові відносини. Також у листі зазначено, що коригування відомостей за період до 01.01.2011 р. можливе лише за результатами перевірки, здійсненої за заявою платника. Чи можна подати коригування відомостей в інший спосіб, без перевірки? А якщо все ж таки перевірка необхідна, то чи передбачено штрафні санкції за таку помилку?

Зміни у формі декларації акцизного податку
Мінфін вніс зміни до форми декларації акцизного податку і Порядку її заповнення та подання. Зміни до декларації досить масштабні і стосуються майже всіх груп підакцизних товарів, крім пального й автомобілів.

Форма №20-ОПП і звітність новозареєстрованої філії
Підприємство зареєструвало філію (без балансу), отримало виписку з Держреєстру (філії присвоєно окремий ідентифікаційний код). У виписці зазначено, що за місцем розташування філії її взяли на податковий облік. Чи потрібно подавати ДПС ще якусь інформацію? З якого періоду подавати звітність і cплачувати податки?

Продаж паю фізособою: що з податками?
Фізособа у 2013 році отримала у спадщину від чоловіка земельну ділянку (пай). Поточного року планує продати. Це перший продаж. Які особливості оподаткування?

Чи потрібен е-витяг із реєстру платників ЄП?
Органи ДПС у роз’ясненнях наголошують на можливості не лише надсилати запити на отримання витягу з реєстру платників ЄП, а й отримувати його в електронному вигляді у кабінеті платника. Але такі електронні витяги мають лише інформаційний характер.

Облік бонусів під час застосування РРО
ТОВ запроваджує систему бонусів та накопичувальних клієнтських карток: під час купівлі товару встановлений відсоток нараховуватиметься на клієнтський рахунок покупця. Крім того, буде зарахування копійок на цей рахунок. Як відобразити в чеку ці операції? Що з бухобліком?

До змісту номеру