• Посилання скопійовано

ЄП мінус ПДВ = 2 чи 4?

Юридична особа є платником ПДВ та єдиного податку третьої групи за ставкою 2%. Реєстрацію ПДВ анульовано за ініціативою податкового органу згідно з пп. «ж» п. 184.1 ПКУ в середині кварталу. Яку ставку єдиного податку слід застосовувати у період до кінця такого кварталу — 2% чи 4%? Яким є порядок зміни ставки єдиного податку та як заповнювати декларацію з єдиного податку за цей квартал?

Загальний порядок зміни ставки ЄП

Нагадаємо, що для суб'єктів господарювання 3-ї групи платників єдиного податку (далі — СГ) передбачено дві ставки єдиного податку (далі — ЄП): 2% — у разі одночасної сплати ПДВ та 4% — у разі включення ПДВ до складу ЄП (п. 293.3 ПКУ). Але є випадки, коли сплата ПДВ таким платником ЄП неможлива: наприклад, у разі анулювання реєстрації платника ПДВ у порядку, встановленому пп. «ж» п. 184.1 ПКУ. Тоді платник ЄП 3-ї групи зобов'язаний перейти на сплату ЄП за ставкою у розмірі 4% або зовсім відмовитися від сплати ЄП та перейти на загальну систему оподаткування — див. пп. 5 п. 293.8 ПКУ.

Для такого переходу передбачено лише один шлях — подання заяви платником ЄП щодо зміни ставки ЄП або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування (форма заяви затверджена наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675). При цьому строк подання заяви такий самий, як для добровільного подання заяви про перехід на ЄП або зміну ставки ЄП (див., наприклад, пп. 298.1.4 та 298.1.5 ПКУ) — за 15 к. д. до початку наступного кварталу, з якого планується перехід на загальну систему або застосовуватиметься нова ставка ЄП. Аналогічна вимога у разі анулювання реєстрації платником ПДВ зазначена у п. 5.14 Положення №11301 — подається заява щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи.

1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

До речі, норма пп. 5 п. 293.8 ПКУ щодо 15-денного строку сформульована досить невдало: «Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником податку на додану вартість». Яким чином «наступний» квартал може одночасно бути тим кварталом, «у якому здійснено анулювання» реєстрації платником ПДВ, — зрозуміти досить важко. Очевидно, тут мався на увазі квартал, наступний за тим кварталом, у якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ. Про таке розуміння цієї норми свідчить відповідь на запитання у ЗІР підкатегорії 108.01.02: «Яку ставку ЄП застосовує СГ, який з початку року обрав ставку ЄП, що передбачає сплату ПДВ, якщо контролюючими органами протягом звітного кварталу було анульовано свідоцтво платника ПДВ?».

Отже, платники податку, які зобов'язані перейти на сплату ЄП за іншою ставкою, подають відповідну заяву до контролюючого органу за 15 к. д. до початку наступного календарного кварталу. Відповідно, і нова ставка ЄП застосовуватиметься з початку наступного кварталу. Наприклад, якщо реєстрацію платником ПДВ анульовано 30 квітня 2015 р., то нова ставка ЄП у розмірі 4% застосовуватиметься щойно з 1 липня 2015 р. Протягом травня — червня 2015 р. платник ЄП застосовуватиме ставку 2% та при цьому не сплачуватиме ПДВ. Заяву про перехід на нову ставку ЄП слід подати не пізніше 15 червня 2015 р.

Щодо звітного періоду з ПДВ, то згідно з п. 184.6 ПКУ останнім податковим періодом є період, який розпочинається з дня, наступного за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації. У цьому разі, незалежно від того, чи обрав платник ЄП квартальний звітний період щодо ПДВ (п. 202.2 ПКУ), чи застосовує місячний звітний період, звітний період розпочинається з 1 квітня та закінчується 30 квітня 2015 р. Також слід буде нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ згідно з п. 184.7 ПКУ — за потреби.

Щодо заповнення декларації з ЄП за І півріччя 2015 р., то правила спрощеної системи оподаткування з 01.01.2015 р. укотре змінено, і ці зміни потребують нової форми декларації. Але її досі не затверджено — наразі діє форма, затверджена наказом МФУ від 21.12.2011 р. №1688 (у редакції наказу МФУ від 07.11.2012 р. №1159). Заповнюючи цю форму за І квартал 2015 р., за порадами податківців, слід відображати доходи, оподатковані за різними ставками ЄП протягом року, у рядках 2 та 3, а суму ЄП — у рядках 7.1 та 7.2 розділу ІІ1. Сподіваємося, до настання строку подання декларації за І півріччя 2015 р. нова форма вже з'явиться.

1 Див. відповідь на запитання у ЗІР підкатегорії 108.01.05: «За якою формою ЮО — платники ЄП третьої групи подають податкову звітність за I квартал 2015 року?».

Анулювання реєстрації платника ПДВ наприкінці кварталу

Щойно ми розглянули порядок зміни ставки ЄП, якщо анулювання реєстрації платником ПДВ сталося раніше, ніж за 15 днів до закінчення поточного кварталу, коли платник ЄП має змогу вчасно подати заяву на зміну ставки ЄП або на перехід на загальну систему оподаткування.

Звісно, якщо анулювання реєстрації платником ПДВ здійснюється за заявою самого платника ЄП (зокрема, у випадках, передбачених пп. «а», «в», «г», «ж» п. 184.1 ПКУ), такий платник може подбати про те, щоб подати заяву вчасно.

А якщо анулювання реєстрації платником ПДВ де-факто вже здійснене за самостійним рішенням податкового органу, на дату прийняття такого рішення (зокрема, на підставі пп. «г», «е», «ж» п. 184.1 ПКУ)? Цілком можливо, що таке рішення може бути прийняте після 15 березня, 15 червня, 15 вересня та 15 грудня, коли заяву на зміну ставки ЄП з наступного кварталу подавати вже запізно. Згідно з п. 184.10 ПКУ, про анулювання реєстрації платника ПДВ контролюючий орган зобов'язаний письмово повідомити його протягом трьох робочих днів після дня анулювання такої реєстрації.

Щодо цього постає ще одне запитання: що буде, якщо таке повідомлення буде отримано вже в наступному кварталі? На жаль, ПКУ не містить норм, які б давали відповіді на ці запитання.

Якщо анулювання реєстрації платником ПДВ сталося пізніше, ніж за 15 к. д. до закінчення кварталу, але не пізніше, ніж за 10 к. д. до закінчення кварталу, то чи не єдиним законним виходом з цієї ситуації буде відмова від спрощеної системи оподаткування згідно з п. 298.2 ПКУ, тому що заяву для відмови від спрощеної системи оподаткування СГ повинен подати не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового кварталу (року) (пп. 298.2.1. ПКУ). Після цього колишній платник ЄП стає платником податків на загальних підставах та може добровільно знову зареєструватися платником ПДВ відповідно до ст. 182 ПКУ або зареєструватися на обов'язкових засадах згідно з вимогами ст. 181 ПКУ. Також він може повернутися на спрощену систему — теж на загальних підставах згідно зі ст. 298 ПКУ, з урахуванням того, що перехід на ЄП можливий один раз протягом календарного року (пп. 298.1.4 ПКУ).

У решті випадків, у т. ч. коли анулювання реєстрації платника ПДВ сталося пізніше, ніж за 10 к. д. до кінця кварталу, ситуація залишається не врегульованою нормами ПКУ. Відповідальності за несвоєчасне подання заяви на зміну ставки ЄП немає — тут все просто: не подав заяву вчасно — не маєш зміни ставки з наступного кварталу. Але ж у цьому разі платник ЄП зобов'язаний змінити ставку! Підстави для переходу до іншої групи або на іншу ставку ЄП, визначені у п. 293.8 ПКУ, або підстави для переходу на загальну систему, визначені у пп. 298.2.3 ПКУ, в цьому разі застосувати не можна. Тож радимо платникам ЄП уникати таких ситуацій та контролювати можливість анулювання їх реєстрації платниками ПДВ за ініціативою податківців згідно з пп. «г», «е», «ж» п. 184.1 ПКУ.

Насамкінець нагадаємо, що платник податків може скористатися принципом презумпції правомірності рішень платника податків, передбаченим пп. 4.1.4 ПКУ, та спробувати подати заяву на зміну ставки ЄП після отримання повідомлення про анулювання його реєстрації платником ПДВ, але до кінця кварталу, в якому сталося таке анулювання. Також можна отримати індивідуальну податкову консультацію з цього питання згідно зі ст. 52 ПКУ.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру