• Посилання скопійовано

Відступлення права вимоги «єдиннику»

ТОВ на загальній системі хоче відступити право вимоги боргу в 10 тис. грн. Відступає ТОВ на єдиному податку. Варіантів два: відступлення за 3 тис. гривень або відступлення безоплатно. Який варіант є вигіднішим з погляду оподаткування? Коли виникає дохід у ТОВ на єдиному податку — з моменту передання прав чи коли фактично будуть перераховані гроші за відступленням?

Згідно з пп. 14.1.255 ПКУ, операція з відступлення права вимоги — це операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або подальшою компенсацією вартості такого боргу кредитору чи без такої компенсації. Тобто, по суті, йдеться про продаж або безоплатну передачу такого права вимоги.

Такий продаж не потребує наявності ліцензії від НБУ чи Держфінпослуг і може здійснюватися не лише фінансовою установою, а й звичайним ТОВ.

Не заборонено здійснювати купівлю-продаж права вимоги і «єдинникам» (в усякому разі, в п. 291.5 ПКУ, в переліку видів діяльності, що їх «єдинники» не можуть здійснювати, такого виду діяльності немає). З цього питання було роз'яснення в листі Міндоходів від 27.02.2014 р. №4167/5/99-99-17-02-02-10 (див. «ДК» №27/2014).

Щодо податкового обліку цієї операції, то його слід розглядати окремо: для продавця — ТОВ, платника податку на прибуток, і покупця — ТОВ, платника єдиного податку.

Облік у ТОВ — платника податку на прибуток

Право вимоги боргу виникло у такого ТОВ на підставі операцій попередніх періодів. Мова може йти і про надану позику (поворотну фіндопомогу), яка в податковому обліку у позикодавця не відображалася взагалі, і про заборгованість у сумі передоплати постачальникові — третій особі (яка також у податковому обліку платника податку на прибуток до 01.01.2015 р. не фіксувалася).

А може йти мова про заборгованість за відвантажені товари, надані послуги, виконані роботи або реалізовані необоротні активи, дохід за якими в податковому обліку вже було визнано на дату виникнення такої заборгованості. Відступлення права вимоги такого боргу в 2015 р. не спричиниться до коригування фінансового результату до оподаткування та не зменшить суму визнаного доходу. Мало того, якщо ТОВ є платником ПДВ, то відступлення права вимоги не спричиниться до зменшення суми ПЗ за згаданими постачаннями, здійсненими раніше.

Право вимоги боргу, яке відступається (по суті, продається) іншій особі, в бухгалтерському обліку розглядається як фінансовий актив, призначений для продажу (п. 4 П(С)БО 131), який списується з балансу на дату відступлення такого права (п. 17 П(С)БО 13).

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 13 «Фінансові інструменти», затверджене наказом Мінфіну України від 30.11.2001 р. №559.

Фінансовий результат від продажу такого фінансового активу визначається як різниця між виручкою від відступлення права вимоги та його балансовою вартістю (п. 19 П(С)БО 13). Тому якщо підприємство продає право вимоги за ціною 3000 грн, а сума такого боргу 10000 грн, то воно відображає за дебетом субрахунку 977 «Інші витрати діяльності» суму збитку — 7000 грн. На цей самий субрахунок списується сума боргу і в разі безоплатного передання права вимоги іншій особі.

Таким чином, збиток від продажу (безоплатного передання) права вимоги боргу зменшує для ТОВ фінансовий результат до оподаткування — показник, який з 01.01.2015 р. є основним для визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток. Інакше кажучи, на суму таких збитків буде меншою база для нарахування податку на прибуток. І якщо основна мета — не заробити на такому продажі, а саме передати право вимоги іншій (в т. ч. пов'язаній) особі з мінімальними податковими втратами, то безоплатно це зробити навіть вигідно, якщо розглядати цю операцію загалом для групи осіб, які беруть у ній участь.

Облік у ТОВ — платника єдиного податку

Бухгалтерський облік придбаного права вимоги у його покупця є аналогічним до вищезазначеного. Тобто якщо ТОВ — платник єдиного податку також веде бухгалтерський облік за національними стандартами, то для нього придбане право вимоги боргу є фінансовим активом (який обліковується за дебетом субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»). Врахуйте: у разі якщо ТОВ набуває права боргу з дисконтом або отримує його безоплатно, в бухгалтерському обліку у ТОВ виникає дохід на дату його погашення (продажу), який буде відображено за кредитом субрахунку 746 «Інші доходи».

У податковому обліку, згідно з пп. 2 п. 292.1 ПКУ, оподатковуваним доходом ТОВ на єдиному податку є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. Спеціальні норми, що встановлюють окремий порядок обліку за операціями з відступлення права вимоги «єдиннику» або «єдинником», ПКУ не встановлені. Немає у нього і права на витрати, пов'язані з таким придбанням. Отже, виручка від перепродажу такого права вимоги або сума погашення боргу повністю потрапляють до оподатковуваного доходу платника єдиного податку (зрозуміло, за датою надходження таких коштів у грошовій формі, згідно з п. 292.6 ПКУ).

При цьому безоплатно отриманий фінансовий актив, з погляду автора, оподатковуваним доходом платника єдиного податку не є. У п. 292.3 ПКУ сказано, що до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Зрозуміло, що право вимоги боргу не є ні роботою, ні послугою. Також не є право вимоги боргу і товаром, бо не підпадає під визначення товарів у пп. 14.1.244 ПКУ. Тож подвійного оподаткування єдиним податком (уперше — при безоплатному отриманні, вдруге — при продажу/погашенні) такого фінансового активу не буде.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру