• Посилання скопійовано

Кому, як і коли подавати фінзвітність?

Фінансова звітність — це звітність, що містить інформацію про фінансовий стан та результати діяльності підприємства (ст. 1 Закону про бухоблік).

А її користувачами є фізичні або юридичні особи, які для прийняття рішень потребують інформації про діяльність підприємства.

Проте і це не все. За законом фінзвітність подають ще й органам Держстату, а платники податку на прибуток — ще й органам ДПС.

Склад та форми фінансової звітності, консолідованої фінансової звітності встановлюються Мінфіном за погодженням Держстату (п. 4 ст. 11 Закону про бухоблік).

Наразі щодо подання фінансової звітності діє Порядок №419. Саме ним установлено докладні правила її подання.

Зокрема, фінансову звітність подають органам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їхню вимогу, власникам (засновникам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством — іншим органам та користувачам, зокрема органам державної статистики.

До того ж платники податку на прибуток у визначених законом випадках подають до податкових органів у порядку, передбаченому ПКУ для подання декларації, проміжну (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) та річну фінансову звітність. Вона є додатком до декларації.

Датою подання фінансової звітності для підприємства вважається день фактичної її передачі за належністю, а у разі надсилання її поштою — дата одержання адресатом звітності, яку зазначено на штемпелі підприємства зв’язку, що обслуговує адресата.

Датою подання фінансової звітності в єдиному електронному форматі вважається дата одержання електронного повідомлення центром збору фінансової звітності про одержання такої фінансової звітності.

Строки подання фінансової звітності

Пунктом 5 Порядку №419 встановлено строки подання фінансової звітності. Для зручності наведемо їх у таблиці 1.

Таблиця 1

Строки подання фінансової звітності

Хто Кому Коли
Мікропідприємства, малі підприємства, непідприємницькі товариства, крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за МСФЗ Усім, крім органів Казначейства та ДПС Не пізніше 28 лютого року, наступного за звітним роком
Середні підприємства Не пізніше 1 червня року, наступного за звітним роком
Підприємства, які складають проміжну фінансову звітність за НП(С)БО (крім тих, що складають консолідовану фінзвітність) Не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом
Платники податку на прибуток ДПС У складі декларації з податку на прибуток у строки, встановлені ПКУ. Наприклад, за 2023 рік — до 29 лютого 2024 року (включно)
Підприємства, які зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність Органам державної статистики та податковим органам Річну фінзвітність — не пізніше 28 лютого року, наступного за звітним роком, а за I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців — не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом.
Отже, зверніть увагу: щоб виконати цю вимогу, декларацію з податку на прибуток такі юрособи мають подати до 28 лютого (включно)!
Підприємства, які для складання фінансової звітності, застосовують МСФЗ Центру збору фінансової звітності Річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність, складені на основі таксономії фінансової звітності, разом із відповідними аудиторськими звітами (якщо обов’язковий аудит фінансової звітності було проведено на вимогу законодавства), — не пізніше строків, передбачених Законом про бухоблік для оприлюднення річної фінансової звітності, проміжну фінансову звітність (за I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) — не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом

Звітність до органу статистики слід подавати у 2024 році в електронному вигляді

З 1 січня 2023 року набрав чинності Закон України «Про офіційну статистику».

Статтею 10 цього Закону передбачено, що статистична та фінансова звітність подається респондентами виключно в електронній формі. Подати звітність в електронній формі можна за допомогою безкоштовного онлайн-сервісу «Кабінет респондента». Доступ до системи є цілодобовим і не потребує інсталяції будь-яких програм.

Довідково: 26 грудня 2023 року Держстат оприлюднив Перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватися респондентами в електронному вигляді у 2024 році. Він містить усі види фінансової звітності.

Переглянути перелік можна за посиланням >>>

До змісту номеру