• Посилання скопійовано

Щодо питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 16.01.2024 №245/ІПК/99-00-07-04-02

Суттєво. Реквізити акцизної марки у чеку РРО відображають лише при першому відкорковуванні пляшки, але відображати їх і в наступних чеках до закінчення напою в пляшці не заборонено.

!  Суб’єктам ресторанного господарства

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Товариства (далі — Платник податків) щодо питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства та в порядку статті 52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі — Кодекс) у межах компетенції повідомляє.

Платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з таких питань:

1. Чи заборонено чинним законодавством України відображати в декількох чеках РРО при реалізації алкогольних коктейлів та алкоголю на розлив реквізити однієї акцизної марки пляшки алкоголю, який використовується для приготування таких коктейлів або продаж якого здійснюється на розлив?

2. Чи передбачено для суб’єкта господарювання відповідальність за відображення в декількох чеках РРО при реалізації алкогольних коктейлів та алкоголю на розлив реквізити однієї акцизної марки пляшки алкоголю, який використовується для приготування таких коктейлів або продаж якого здійснюється на розлив?

Правовідносини у цій сфері регулюються Законом України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265) та Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом міністерства фінансів України від 21.01.2016 №13 (далі — Положення №13), із змінами і  оповненнями.

Відповідно до пунктів 1, 2 та 11 статті 3 Закону №265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції, зобов’язані:

проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;

надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї реєстратора розрахункових операцій чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій, QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти);

проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій та/або через програмні реєстратори розрахункових операцій для підакцизних товарів з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

Статтею 8 Закону №265 передбачено, що форма, зміст розрахункових документів, порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, а також форма та порядок подання звітності, пов’язаної із застосуванням РРО або ПРРО чи використанням розрахункових книжок, встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Пунктом 1 розділу I Положення №13 визначено форми і зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, які в обов’язковому порядку мають надаватися особам, які отримують або повертають товар, отримують послуги або відмовляються від них, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням Інтернету, при здійсненні розрахунків суб’єктами господарювання для підтвердження факту, зокрема: продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів у сфері торгівлі, ресторанного господарства та послуг, мають відповідати його вимогам.

Також пунктом 2 розділу ІІ Положення №13 визначено перелік обов’язкових реквізитів, які має містити фіскальний чек, зокрема:

цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством) (рядок 9).

Крім того, відповідно до абзацу другого пункту 3 розділу І Положення №13 у разі відсутності в розрахунковому документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення такий документ не прийматиметься як розрахунковий.

Щодо питань 1 та 2

У разі роздрібної торгівлі платником податків алкогольними напоями на розлив (у т. ч. коктейлями, що містять алкогольні напої) відображення реквізитів марки акцизного податку (серія та номер) у фіскальному чеку відбувається лише при першому відкорковуванні пляшки/тари.

При подальшому продажу алкогольного напою на розлив з пляшки/тари, яка була відкоркована при продажу першої порції такого напою, платнику податків не потрібно відображати реквізити марки акцизного податку (серія та номер) у фіскальному чеку до закінчення такого напою у відкоркованій пляшці/тарі.

У той же час при продажу наступних порцій алкогольного напою на розлив (у т. ч. коктейлів, що містять алкогольні напої) відображення у фіскальному чеку реквізитів марки акцизного податку (серія та номер) пляшки/тари такого напою (до закінчення такого напою у відкоркованій пляшці/тарі) наразі чинним законодавством не заборонено.

Крім того, наразі відповідальність за відображення в декількох чеках РРО при роздрібній торгівлі алкогольними напоями на розлив (у т. ч. коктейлями, що містять алкогольні напої) реквізитів марки акцизного податку (серія та номер) пляшки/тари такого напою (до закінчення такого напою у відкоркованій пляшці/тарі) до суб’єктів господарювання відсутня.

Відповідно до пункту 52.2 статті 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер, діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації, і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру