• Посилання скопійовано

В яких випадках та як складаються розрахунки коригування до податкових накладних?

Варіанти заповнення розрахунку коригування залежать від окремих ситуацій, що виникають в процесі господарської діяльності платників податків. А саме:

  • якщо після складання ПН відбувається повне повернення суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів або повернення залишку суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів;
  • у разі повного повернення суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів або повернення залишку суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів;
  • якщо після складання ПН відбувається повернення частини суми попередньої оплати (авансу)/частини поставлених товарів, внаслідок зміни кількості або ціни поставлених товарів/послуг;
  • у разі повернення частини суми попередньої оплати (авансу)/поставлених товарів у зв’язку зі зміною кількості поставлених товарів/послуг без зміни їх ціни;
  • якщо після отримання попередньої оплати відбувається зміна (у тому числі часткова) номенклатури товарів/послуг в межах отриманого авансу;
  • помилкове складання зайвої ПН;
  • виправлення помилок загальної частини ПН;
  • складання та реєстрація ПН без факту постачання.

На яку дату складати РК до ПН?

У загальному випадку розрахунок коригування має бути складено на дату проведення перерахунку.

Для виправлення помилок, допущених в обов’язкових реквізитах податкової накладної, розрахунок коригування складається на дату виявлення помилки. Про це ми писали тут.

РК до зайвих ПН

З метою коригування продавець повинен самостійно визначити, яка з кількох складених ним на одну і ту ж операцію податкових накладних є правильною, а яка (які) «зайво складеною(ними)».

При цьому один РК можна скласти лише до однієї «зайво складеної» податкової накладної.

Якщо на одну і ту ж операцію з постачання товарів/послуг складено кілька податкових накладних, розрахунки коригування, особливості складання яких визначені у п. 24 Порядку №1307, складаються окремо до кожної податкової накладної, яка визначена платником як «зайво складена», у тому числі і до податкових накладних, що не надаються отримувачу (покупцю).

У результаті такого коригування на одну операцію з постачання товарів/послуг в ЄРПН має залишитися одна податкова накладна. Таке коригування не може бути проведене, якщо в ЄРПН за результатами операції з постачання товарів/послуг не залишиться жодної податкової накладної.

Змінилася ціна частини товарів однієї номенклатури: як скласти РК?

Якщо після складання ПН і її реєстрації в ЄРПН відбувається зміна ціни частини кількості однієї номенклатури товарів/послуг, то платник ПДВ складає РК до ПН, в якому:

  • відповідні показники рядка ПН, що коригується, зокрема кількість, а також обсяг постачання та сума ПДВ, зазначаються зі знаком «-» (обнуляється (виводиться в «0») рядок ПН, який коригується). При цьому показники з граф 6 та 7 розділу Б податкової накладної переносяться до граф 7 та 8 розділу Б РК (графа 7 заповнюється зі знаком «-»); графи 9 та 10 не заповнюються;
  • додається(ються) новий(і) рядок(ки) з правильними показниками, якому(им) присвоюється новий(і) черговий(і) порядковий(і) номер(и), що не зазначався(лися) в ПН.

У графі 2.1 усіх рядків такого РК зазначається код причини коригування 104, що відповідає причині коригування «Зміна номенклатури», та присвоюється однаковий порядковий номер групи коригування.

Розділ «А» РК заповнюється в загальному порядку. Про це ми писали тут.

Чи можна виправити дату в РК до ПН?

Порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком №1307.

Не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера.

Таким чином, помилка, допущена y даті складання розрахунку коригування, виправленню не підлягає.

На цьому наголошували податківці ось тут.

Виправлення помилки в ІПН покупця

Податківці у підкатегорії 101.15 ЗІР вказали, що продавець повинен скласти у такому випадку РК до ПН з урахуванням таких особливостей:

  • у заголовній частині зазначаються дані зі заголовної частини податкової накладної з помилкою (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній, та у графі 2.1 зазначається код причини «103» (повернення товару або авансових платежів);
  • у полі «Дата складання» зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку у ІПН покупця.

Але такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, чий неправильний ІПН був зазначений у графі «ІПН покупця» податкової накладної, до якої складається такий розрахунок коригування.

Продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну з урахуванням таких особливостей:

  • реквізити заголовної частини зазначаються без помилок, тобто у полі «ІПН покупця» зазначається правильний ІПН покупця;
  • у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань продавця, тобто дата складання податкової накладної з неправильним ІПН.

Такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з неправильним ІПН покупця.

У табличній частині такої податкової накладної зазначаються обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній з неправильним ІПН (з урахуванням коригувань таких показників (за їх наявності)).

Помилка в умовному ІПН виправляється аналогічно. При цьому розрахунок коригування, складений платником податку до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг), а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягає реєстрації в ЄРПН таким платником податку.

Помилки у полях верхньої лівої частини ПН

Помилки, допущені у даті складання податкової накладної та її порядковому номері, виправленню не підлягають.

Помилки, допущені у полях верхньої лівої частини податкової накладної, виправляються розрахунком коригування з урахуванням таких особливостей:

  • у полі «Дата складання» зазначається дата, на яку було виявлено таку помилку;
  • у заголовній частині розрахунку коригування — дані зі заголовної частини податкової накладної з помилковим даними;
  • у розділі Б — зі знаком «-» (виводяться в «0») відповідні показники усіх рядків податкової накладної, що коригується (кількість, обсяг постачання та сума ПДВ);
  • у графі 2.1 — код причини коригування 103 (повернення товару або авансових платежів).

Одночасно постачальник (продавець) повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН нову податкову накладну з урахуванням таких особливостей:

  1. реквізити заголовної частини податкової накладної зазначаються без помилок;
  2. у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань постачальника (продавця), тобто дата складання податкової накладної з помилковими даними у верхній лівій частині заголовної частини податкової накладної;
  3. такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної з помилковими даними у верхній лівій заголовної частини податкової накладної;
  4. у розділі Б такої податкової накладної зазначається обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були вказані в податковій накладній з помилковими даними у верхній лівій заголовної частини податкової накладної.
До змісту номеру