• Посилання скопійовано

Чому саме липень 2022 року такий важливий для платників ПДВ?

Не треба нагадувати, що з 24 лютого 2022 року в Україні триває війна. І з реєстрацією податкових накладних та розрахунків коригування до них, поданням декларацій з ПДВ у платників були проблеми. Саме тому певний час діяв мораторій і на податкові перевірки, і на штрафи за порушення строків такої реєстрації та подання.

Але з 27 травня діє Закон №2260. Ним передбачено багато змін для платників ПДВ.

Після набрання чинності Закону №2260 спочатку ДПС роз’яснила, в які строки треба зареєструвати ПН/РК за час війни. Для ПН/РК, складених до 30.04.2022 р. включно, граничним терміном є 14.07.2022 р., а для ПН/РК, складених з 01.05 по 15.05.2022 р. включно, граничним терміном є 11.06.2022 р. Про це ми писали тут.

Потім було розʼяснення Мінфіну щодо цього питання. У ньому вказувалося, що граничною датою реєстрації ПН та РК для платників, які мали можливість це зробити, без штрафів було 15 липня.

Згодом, 22 червня, й ДПС змінила свою думку та видала окремий інформаційний лист щодо реєстрації ПН та РК, а також коригування податкового кредиту й долі податкових зобовʼязань з ПДВ. Про це ми розповімо далі.

Та головне це те, що ці граничні строки діють лише для тих, хто має можливість здійснити реєстрацію ПН/РК!

А от з доказом неможливості платника ПДВ зареєструвати ПН/РК на сьогодні все складно. Мінфін мав вже затвердити порядок визначення можливості виконувати податкові обовʼязки під час війни, але поки є тільки проєкт Наказу. Докладно про нього ми писали тут. З текстом проєкту можна ознайомитися тут.

Проте всім без винятку платникам ПДВ треба пам’ятати таке:

– платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року за умови реєстрації такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 року, подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

У разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

У разі відсутності можливості у платника податків щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, такий платник податків звільняється від відповідальності, визначеної ПКУ, у межах діяльності, що провадиться через такі філії, представництва, відокремлені чи інші структурні підрозділи, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

Платники податків, у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, за умови виконання ними таких податкових обов’язків, щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання звітності, сплати податків і зборів, протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

До змісту номеру