• Посилання скопійовано

Які особливості має щодо ПДВ третя група платників єдиного податку зі ставкою 2% (так звана спецгрупа)?

Вище ми вже цю «спецгрупу» згадували. Зараз нагадаємо, що це таке і як ті, хто перебувають у цій групі на цій ставці єдиного податку (а вона тимчасова і діє тільки під час війни), вирішують питання з ПДВ.

Загалом актуальні правила застосування цієї спецгрупи ми наводили тут.

Тоді всіх, хто хоче перейти до «спецгрупи», хвилювало те, що ставка єдиного податку 2% не передбачає сплату ПДВ.

Раніше податківці вже встигли надати кілька відповідей на ПДВ-питання в світлі нової «спецгрупи», зокрема:

Але цього виявилося недостатньо. Тому, щоби заспокоїти суб’єктів господарювання, довелося окремі роз’яснення прямо прописати в ПКУ. Що саме змінилося?

Раніше податківці роз’яснювали так:

  • протягом перебування у «спецгрупі» статус платника ПДВ (якщо він до цього у платника податків був) не анулюється;
  • операції з постачання товарів/послуг в межах України протягом дії воєнного стану ПДВ не оподатковуються. При цьому визнавати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ на товари/послуги, придбані з ПДВ, але використані/поставлені в такий пільгований період — не треба,
  • після війни ситуація зміниться — і «спецгрупи» вже не буде, і внутрішні постачання стануть оподатковуватися ПДВ за старими правилами, і «умовні» ПЗ за п. 198.5 ПКУ доведеться нарахувати.

З 5 квітня (завдяки доповненню п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ) правила є такими.

Платники у «спецгрупі» звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, та при ввезенні товарів на митну територію України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Увага! Звільнення від оподаткування не застосовується до операцій з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту та з постачання на митній території України товарів, які мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно зі законом та/або визнаною державою-агресором щодо України згідно зі законодавством, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно зі законом.

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ розуміється, що для платників «спецгрупи» призупиняються права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період перебування у такій «спецгрупі».

А операції, здійснені платником «спецгрупи», вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

При цьому для таких платників ПДВ обрахунок показників, визначених ст. 200-1 ПКУ, призупиняється на період використання особливостей оподаткування.

Не враховуються в обрахунку показника Σ НаклОтр суми ПДВ за отриманими платником податку на додану вартість податковими накладними та/або розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в ЄРПН, що складені за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає (припадала) на період, протягом якого платник податку застосовував спрощену систему оподаткування у «спецгрупі».

За товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до початку переходу до «спецгрупи», які використані (поставлені, реалізовані) платником єдиного податку третьої групи в період застосування особливостей оподаткування, в операціях, що не є об’єктом оподаткування, він, як платник ПДВ, зобов’язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому здійснено відновлення його реєстрації платником ПДВ, нарахувати податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ.

При цьому база оподаткування при нарахуванні ПЗ за необоротними активами визначатиметься виходячи з балансової (залишкової) вартості, що виникла станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів — виходячи зі звичайної ціни), а за товарами/послугами — виходячи з вартості їх придбання.

До змісту номеру