• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної податкової служби України від 11.02.2022 р. №1793/5/99-00-04-03-01-05

Податківці в коментованому листі нагадали правила нарахування ЄСВ для резидентів «Дія Сіті», однак нічого не сказали про особливості сплати ЄСВ у місяці переходу до проєкту «Дія Сіті». Тож як сплачувати за частину лютого (адже «Дія Сіті» стартував 8 лютого) — офіційного роз’яснення ДПС досі нема. Проте, судячи з наступної частини листа, жодних винятків для лютого вирішили не робити.

Наразі можуть виникнути труднощі з виплатою/перерахуванням зарплати, оскільки в банках діє правило: суми ЄСВ, сплачені за цими документами, повинні становити не менше 1/5 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної в грошових чеках, платіжних дорученнях та інших розрахункових документах.

Податківці наголосили, що розробляють проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати», який має усунути наявну правову колізію між вимогами Закону про ЄСВ та Порядку №453.

З огляду на це податківці попросили банки до прийняття цього наказу приймати від резидентів «Дія Сіті» грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати, на які нараховується ЄСВ, та здійснювати видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником єдиного внеску розрахункових документів (документів на переказ готівки) про перерахування коштів для сплати сум єдиного внеску. Суми, сплачені за цими документами, повинні бути не меншими за мінімальний страховий внесок за кожного працівника!

У разі подання резидентом «Дія Сіті» до банку одночасно з грошовим чеком та/або платіжним дорученням, та/або іншими розрахунковими документами на виплату заробітної плати за відповідний період документального підтвердження раніше сплаченого ЄСВ банк має видати суму, зазначену в грошовому чеку, та/або виконати платіжне доручення або інший розрахунковий документ.

Причому, швидше за все, хоча це чітко і не зазначено, аналогічний підхід податківці та банки застосовуватимуть і щодо винагород за гіг-контрактами. Адже наприкінці листа говориться, що документальним підтвердженням раніше сплаченого єдиного внеску є розрахункові документи (документи на переказ готівки) про перерахування єдиного внеску (у тому числі з поточного рахунку, відкритого в іншому банку), в яких у реквізиті «Призначення платежу» резидент «Дія Сіті» зазначив період, за який нарахована заробітна плата або середня місячна винагорода працівникам та гіг-спеціалістам, а банк платника заповнив реквізит «Дата виконання».

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру