• Посилання скопійовано

Що нового

Закон проти цькування на роботі набрав чинності

!  Працедавцям і працівникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.12.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання та протидії мобінгу (цькуванню)».

За наведеним у законі визначенням, мобінг (цькування) — це систематичні (повторювані) тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

Формами психологічного та економічного тиску, зокрема, є:

створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери (погрози, висміювання, наклепи, зневажливі зауваження, поведінка загрозливого, залякуючого, принизливого характеру та інші способи виведення працівника із психологічної рівноваги);

безпідставне негативне виокремлення працівника з колективу або його ізоляція (незапрошення на зустрічі і наради, в яких працівник, відповідно до локальних нормативних актів та організаційно-розпорядчих актів має брати участь, перешкоджання виконанню ним своєї трудової функції, недопущення працівника на робоче місце, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця);

нерівність можливостей для навчання та кар’єрного росту;

нерівна оплата за працю рівної цінності, яка виконується працівниками однакової кваліфікації;

безпідставне позбавлення працівника частини виплат (премій, бонусів та інших заохочень);

необґрунтований нерівномірний розподіл роботодавцем навантаження і завдань між працівниками з однаковою кваліфікацією та продуктивністю праці, які виконують рівноцінну роботу.

Вимоги роботодавця щодо належного виконання працівником трудових обов’язків, зміна робочого місця, посади працівника або розміру оплати праці в порядку, встановленому законодавством, колективним або трудовим договором, не вважаються мобінгом (цькуванням). Крім того, що вчинення мобінгу (цькування) заборонено, воно стало ще й додатковою підставою для розірвання працівником трудового договору за власним бажанням — але за наявності судового рішення, що набрало законної сили.

Закон України від 16.11.2022 р. №2759-IX чинний з 11.12.2022 р.


Законом вдосконалено дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії

!  Користувачам джерел іонізуючого випромінювання

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.12.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення дозвільної діяльності у сфері використання ядерної енергії».

Законом, зокрема, визначено, що суб’єкт господарювання, який має намір провадити діяльність з використання джерел іонізуючого випромінювання, повинен письмово в довільній формі поінформувати орган державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки (Держатомрегулювання) про свій намір та надати повну і достовірну інформацію про вид робіт та тип джерел іонізуючого випромінювання.

Держатомрегулювання протягом 10 к. д. з дня реєстрації повідомлення письмово інформує відповідного суб’єкта діяльності про можливості провадження діяльності:

без ліцензії та без держреєстрації джерел іонізуючого випромінювання;

без ліцензії — за умови держреєстрації джерел іонізуючого випромінювання в установленому законодавством порядку;

після подання заяви та отримання ліцензії — за умови здійснення держреєстрації джерел іонізуючого випромінювання в установленому законодавством порядку.

До отримання відповіді від Держатомрегулювання на повідомлення суб’єкт діяльності утримується від провадження будь-якої діяльності з джерелами іонізуючого випромінювання.

Закон України від 16.11.2022 р. №2755-IX чинний з 11.12.2022 р.


Діють зміни до Закону про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку

!  Ядерникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.12.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

Законом, зокрема, визначено, що у разі залучення підрядників до виконання робіт, які впливають на безпеку під час використання ядерної енергії, ліцензіати забезпечують залучення підрядників та контролюють залучення ними субпідрядників, які мають організаційну структуру, персонал та ресурси, необхідні для виконання зазначених робіт відповідно до вимог законодавства.

Закон України від 16.11.2022 р. №2762-IX чинний з 11.12.2022 р.


Опубліковано Закон щодо експерта з радіаційного захисту

!  Ядерникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.12.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо експерта з радіаційного захисту».

Нові положення щодо експерта з радіаційного захисту внесено до Закону «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

Так, зокрема, відповідно до нової статті 34-1 експерт з радіаційного захисту надає суб’єктам діяльності у сфері використання ядерної енергії, іншим юридичним та фізичним особам, органам державної влади рекомендації з питань забезпечення радіаційного захисту персоналу та населення відповідно до законодавства України та з урахуванням міжнародних і європейських норм та практик на цивільно-правових засадах.

Експертом з радіаційного захисту може бути фізособа, яка має вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня у відповідній галузі знань, досвід роботи не менше 5 років у сфері використання ядерної енергії та радіаційної безпеки і відповідає кваліфікаційним характеристикам, вимогам до обсягу знань та практичних навичок за напрямами компетенції.

Закон України від 16.11.2022 р. №2758-IX чинний з 11.12.2022 р. та вводиться в дію з 11.12.2023 р.


Відповідальність за КУпАП за неподання держреєстратору інформації про КБВ

!  Юрособам

У газеті «Голос України» 10.12.2022 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення зміни до статті 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із змінами в порядку подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи», який завдяки цьому зможе набрати чинності з дня набрання чинності Законом від 06.09.2022 р. №2571-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення регулювання кінцевої бенефіціарної власності та структури власності юридичних осіб».

Закон вносить зміну до статті 166-11 «Порушення законодавства про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» КУпАП. Диспозиція норми частини 6 цієї статті тепер поширюється і на випадки неподання або несвоєчасного подання держреєстратору передбаченої Законом про фінмоніторинг інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи. Санкція цієї норми — штраф від 1000 до 3000 н. м. д. г. (17 тис. — 51 тис. грн).

Закон України від 16.11.2022 р. №2756-IX набирає чинності з 29.12.2022 р.


Зменшено штраф за ухилення від сплати митних платежів

!  Експортерам та імпортерам

У газеті «Голос України» 10.12.2022 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо врегулювання питання притягнення до адміністративної відповідальності за дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів», який завдяки цьому зможе набрати чинності з зазначеної в ньому дати, а саме 15.12.2022 р.

Відповідно до нової редакції статті 485 «Дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру, а також інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів» МКУ, заявлення в митній декларації з метою неправомірного звільнення від сплати митних платежів чи зменшення їх розміру неправдивих відомостей щодо істотних умов зовнішньоекономічного договору (контракту), ваги (з урахуванням допустимих втрат за належних умов зберігання і транспортування) або кількості, країни походження, відправника та/або одержувача товару, неправдивих відомостей, необхідних для визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та його митної вартості, та/або надання з цією ж метою митному органу документів, що містять такі відомості, або несплата митних платежів у строк, встановлений законом, або інші протиправні дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, а так само використання товарів, стосовно яких надано пільги щодо сплати митних платежів, в інших цілях, ніж ті, у зв’язку з якими було надано такі пільги, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від 50 до 150% несплаченої суми митних платежів.

За попередньою редакцією статті 485 МКУ штраф за такі дії становив 300% несплаченої суми митних платежів.

Закон України від 16.11.2022 р. №2760-IX чинний з 15.12.2022 р.


Угода з Республікою Білорусь про уникнення подвійного оподаткування вже не діє

!  Громадянам, суб’єктам ЗЕД

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.12.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про припинення дії Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від сплати податків стосовно податків на доходи і майно».

Рішення про припинення Угоди було прийнято Верховною Радою України «у зв’язку з докорінною зміною обставин».

Зазначена Угода була вчинена 24.12.1993 р. в м. Ашгабаті та ратифікована Законом від 20.12.1994 р. №306/94-ВР.

Закон України від 16.11.2022 р. №2743-IX чинний з 11.12.2022 р.


Ратифіковано Угоду з Ісландією про повітряне сполучення

!  Авіаперевізникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.12.2022 р. через 10 днів з цієї дати набере чинності Закон «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Ісландії про повітряне сполучення».

Зазначена Угода була вчинена 02.12.2021 р. у м. Стокгольмі та набирає чинності з дати отримання дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення Сторін про завершення виконання ними внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання цією Угодою чинності.

Закон України від 16.11.2022 р. №2744-IX набирає чинності з 20.12.2022 р.


Ратифіковано Угоду з Королівством Саудівська Аравія про повітряне сполучення

!  Авіаперевізникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.12.2022 р. через 10 днів з цієї дати набере чинності Закон «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Саудівська Аравія про повітряне сполучення».

Зазначена Угода була вчинена 18.01.2021 р. в м. Києві та м. Ер-Ріяді та набирає чинності з дати отримання дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення Договірних Сторін про завершення виконання ними внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання цією Угодою чинності.

Закон України від 16.11.2022 р. №2745-IX набирає чинності з 20.12.2022 р.


Порядок електронного адміністрування ПДВ удосконалено

!  Платникам ПДВ, що перейшли на спецгрупу ЄП

Кабмін вніс зміни до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569. Зокрема, встановлено, що:

не враховуються під час розрахунку показника ∑НаклОтр суми податку за отриманими платником податку ПН/РК, зареєстрованими в ЄРПН, що складені за операціями, дата виникнення ПЗ за якими припадає (припадала) на період, протягом якого платник податку застосовував спрощену систему оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ;

для осіб, реєстрація яких платником податку є призупиненою відповідно до п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, обрахунок показників, визначених п. 9 Порядку, призупиняється на період використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, та продовжує обраховуватися після відновлення реєстрації відповідних осіб платниками ПДВ з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому припинено використання особливостей оподаткування, встановлених п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.12.2022 р. №1377 чинна з 13.12.2022 р.


КМУ не хоче займатися переліком ТОТ, передав Мінреінтеграції

!  Платникам податків

Кабмін врегулював деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані Російською Федерацією. Так, зокрема, установлено, що:

перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або які тимчасово окуповані РФ (далі — перелік), затверджується Мінреінтеграції за формою згідно з додатком за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій;

до територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, включаються території можливих бойових дій та території активних бойових дій;

до переліку включається тимчасово окупована РФ територія України, визначена відповідно до Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»;

у переліку визначаються дата початку та дата завершення бойових дій (дата виникнення та припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації;

території, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації РФ, вважаються такими, на яких ведуться бойові дії або які тимчасово окуповані РФ;

Мінреінтеграції може надавати роз’яснення з питань формування та застосування переліку;

перелік оновлюється у разі потреби, але не рідше ніж двічі на місяць.

Докладно про наслідки цього рішення КМУ для платників податків див. «ДК» №51-52/2022.

Постанова КМУ від 06.12.2022 р. №1364 набирає чинності з 25.12.2022 р.


Кабмін усунувся від позапланових перевірок під час воєнного стану

!  СГ

Кабмін вніс зміни до власної Постанови від 13.03.2022 р. №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

За новою редакцією пункту 2 постанови, за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволяється здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.

У попередній редакції КМУ приймав рішення про позапланові перевірки для центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується безпосередньо КМУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 р. №1363 чинна з 10.12.2022 р.


Оновлено форму декларації з податку на нерухомість

!  Власникам нерухомості (крім земельних ділянок)

Міністерство фінансів України виклало в новій редакції форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджену наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №408.

Хоча наказ ще не набрав чинності, до нього вже внесено технічні та редакційні зміни наказом Мінфіну від 05.12.2022 р. №412.

Наказ Мінфіну від 10.11.2022 р. №371
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.12.2022 р. офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру