• Посилання скопійовано

ФОП, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, членам ФГ, які набули статусу пенсіонера, повідомляти окремо контролюючий орган про такий статус не потрібно

Роз’яснення Головного управління ДПС у Київській області від 12.07.2022 р.

Суттєво. ФОП, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, та членам ФГ, що набули статусу пенсіонера та отримують відповідно до закону пенсію, або є особами з інвалідністю, повідомляти ДПС про такий статус не потрібно.

! Самозайнятим, членам ФГ

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що фізичні особи — підприємці, в тому числі ті, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, а також особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах), звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄВ), якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками ЄВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Обмін даними між ДПС, Пенсійним фондом України та фондами соціального страхування відбувається відповідно до протоколів обміну інформацією, розроблених на виконання Порядку обміну інформацією між Міністерством доходів і зборів України, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 19.09.2013 р. №494, постановою ПФУ від 19.09.2013 р. №16-1.

ДПС та ПФУ складають Протокол про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників ЄВ), відповідно до норм якого ПФУ щомісяця надає до ДПС інформацію щодо фізичних осіб (платників ЄВ) про те, що вони є пенсіонерами за віком, за вислугою років, є особами з інвалідністю, із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності.

ФОП, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, та членам ФГ, що набули статусу пенсіонера та отримують відповідно до закону пенсію, або є особами з інвалідністю, окремо повідомляти контролюючий орган про такий статус не потрібно.

Якщо такі особи отримують соціальну допомогу по інвалідності від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації.

До змісту номеру